Компаниите в Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) са против вдигането на максималния осигурител доход. Това се казва в официална позиция на асоциацията във връзка с обявените от Министерство на финансите намерения да предложи увеличение на максималния осигурителен доход в подготвяния Държавен бюджет за 2022 г.

"ИТ компаниите от много години осигуряват служителите си върху максималния осигурителен праг и плащат данъци и осигуровки, които са около три пъти над средното ниво в страната", твърдят от асоциацията.

От БАСКОМ посочват, че при евентуално вдигане на максималния осигурителен праг най-много ще бъдат засегнати висококвалифицирани специалисти от ИТ сектора, които биха могли да потърсят реализация и в чужбина.

Кабинетът обмисля да вдигне максималния осигурителен праг на 3 200 лева

Кабинетът обмисля да вдигне максималния осигурителен праг на 3 200 лева

За да повиши пенсиите

Вместо вдигане на максималния осигурителен праг, компаниите от БАСКОМ предлагат да се проведе задълбочен дебат по съществени според тях теми, като се започне с многосекторен анализ на икономиката и в тази връзка да се изработи визия за това, как повече сектори да вървят по успешния път на софтуерната индустрия.

Как да се увеличи базата на плащащите максимални данъци и осигуровки и как да се подобри нивото на обществените, здравни и социални услуги в замяна на платените данъци е друга важна тема за дебат, смятат от БАСКОМ. Те предлагат да се обсъдят и начини за подобряване на образованието и решаване на проблема с острия недостиг на кадри в ИТ бранша. Необходими са и икономически стимули за развитие на високотехнологичната индустрия, считат от асоциацията.