Starbucks предприема най-смелата си крачка досега, като отваря първия си магазин в Италия.

Американската верига за кафе обеща да навлезе в родината на еспресото „със смирение и уважение”, предаде BBC.

Първият Starbucks ще бъде открит в Милано в началото на следващата година в партньорство с италианската компания Percassi. Нейният президент Антонио Перкази заяви: „Знаем, че ще се сблъскаме с уникално предизвикателство с откриването на първото заведение Starbucks в Италия – страната на кафето, и сме уверени, че италианците са готови да изживеят Starbucks изживяването, както вече се случва на много други пазари”.

Именно пътуване до италианския град през 80-те години на миналия век вдъхновило председателя и главен изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц да отвори кафене в Америка. Днес веригата има 22 000 заведения в 67 държави в цял свят.

Идеята, която превърна шефа на Starbucks в милиардер

Идеята, която превърна шефа на Starbucks в милиардер

Хауърд Шулц никога не се отказва от нея

„Мечтата на компанията винаги е била някога да завършим кръга и да отворим в Италия, но не бяхме готови”, заяви Шулц.

Макар дългите културни и исторически връзки на Италия с кафето (машината за еспресо е изобретена именно там), тя е едва седмият по големина потребител на напитката в Европа.

Според данните на Европейската федерация на кафе Финландия е консумирала най-голямо количество кафе в Европа през годината до май 2014 г., следвана от Австрия и Швеция.

Шефът на Starbucks добави, че кафенето в Милано ще бъде проектирано с „усърдно внимание към детайлите”, за да „уважи италианците и тяхната култура на пиене на кафе”.