Шведският телекомуникационният концерн Ericsson обяви, че ще съкрати около 1200 свои служители в Швеция. Основната причина е прогнозираното свиване на пазара.

"Тази мярка е част от глобалните инициативи за оптимизиране на разходите, включително намаляване числеността на персонала. Същевременно обаче се запазва планираното ниво на инвестиции, които са от решаващо значение за технологичното лидерство на Ericsson. Инициативите за повишаване на оперативната ефективност ще продължат през цялата 2024 г., но няма да бъдат обявени допълнително", се казва в съобщението на компанията.

Ericsson спечели договор за 14 милиарда долара с AT&T. Nokia губи

Ericsson спечели договор за 14 милиарда долара с AT&T. Nokia губи

До 2026 г. 70% от мобилния трафик на AT&T ще преминава през ORAN платформи

Освен намаляване на собствения персонал, Ericsson предвижда и намаляване на броя на външните консултанти, оптимизиране на процесите и намаляване на производствения капацитет в някои сектори.

Всичко това ще се случи, на фона на "продължаване изпълнението на стратегията на Ericsson за осигуряване на по-висока траектория на растеж и постигане на дългосрочните целеви показатели за рентабилност, чрез лидерство при мобилните мрежи", се отбелязва още в документа.

Относно планираното намаление на броя на служители, ръководството на компанията вече е пристъпило към преговори със синдикатите.

Ericsson: Абонатите на 5G ще достигнат 1 милиард до края на годината

Ericsson: Абонатите на 5G ще достигнат 1 милиард до края на годината

А до 2027 година 5G абонатите по света ще са около 4.4 милиарда