Десетки компании от игралната индустрия показват иновативни решения и последни тенденции в развитието на сектора по време на едно от най-мащабните и значими изложения за бранша BEGЕ, което започна на 23 ноември в Интер Експо Център в София.

На събитието участие взе и българската "Телематик Интерактив България" АД, която от началото на година вече е публична компания и е оценена към момента на над 200 милиона лева.

Излизане на борсата

Компанията е на българския пазар от 2014 година. За това време натрупва солиден опит чрез разработване на собствени продукти като платформа и игри. Бизнесът расте, а екипът достига до над 100 души с високо ниво на квалификация. В началото на тази година "Телематик" решава да излезе на Българската фондова борса (БФБ).

"При първичното публично предлагане успяхме да наберем над 16 милиона, което отчетохме като отличен резултат. Така станахме и първата компания от нашата индустрия, която реализира подобен ход", коментира главният изпълнителен директор на "Телематик Интерактив България" Лъчезар Петров.

"Телематик" очаква скоро да се листне и на Франкфуртската фондова борса

Така ще стане първата българска компания от гейминг индустрията на международната борса, което ще й позволи да набира повече капитали и да расте в международен план.

"Взехме решението за излизане на борсата във Фpaнĸфypт, за да обезпечим финансовата ликвидност на компанията, което увеличава потенциал за растеж и за разширяване на дейността. След ко-листването ще бъдат направени анализи и ще бъде идентифициран подход за придобиване на друга компания, което ще доведе до бърз ръст", подчерта Лъчезар Петров.

Снимка 596443

Източник: "Телематик Интерактив България"

"Показателно за световната игралната индустрия е колко много успешни компании присъстват на финансовите пазари. Впечатляващо е и това, че тези компании присъстват на всички големи европейски и световни борси", заяви от своя страна Николай Василев, съдружник в "Експат Капитал" и бивш вицепремиер, който участва като панелист в представянето на българската компания.

По думите му, световната практика познава не една компания от игралната индустрия, която е минала едномилиардната пазарна капитализация и се надява да види и такава българска.

Той допълни, че "Телематик Интерактив България" с излизането извън българския пазар може да послужи като пример и за останалите компании от игралната индустрия.

Предизвикателствата

Юpиcтът нa ĸoмпaниятa Дecиcлaвa Πaнoвa обясни, чe ĸaтo пyбличнa ĸoмпaния, c инвecтитopитe тpябвa дa ce cпoдeля вcяĸa eднa вътpeшнa инфopмaция, ĸaтo пpeдcтoящи пpoeĸти и гoлeмитe дoгoвopи, ĸoитo бъдaт cĸлючвaни.

Тя допълни още, че като публична компания, с инвеститорите трябва да се споделя всяка една вътрешна информация, като предстоящи проекти и големите договори, които ще бъдат сключвани с интересни контрагенти.

Изложението

Изложението в "Интер Експо Център" в София предоставя на гейминг компаниите възможности за установяване на търговски контакти, представяне на иновационни продукти и технологични решения за надграждане и оптимизиране на процесите в дейността на развлекателни комплекси, туристически обекти, игрални обекти, казина.

Снимка 596444

Източник: "Телематик Интерактив България"

Изложбените зали на площ от над 15 000 кв. м са почти напълно заети, което потвърди големия международен интерес към събитието, съпътствано от престижната Източноевропейска конференция на игралната индустрия (EEGS) с присъствието на над 250 представители от 22 държави.

Πo вpeмe нa cъбитиeтo ca пoĸaзвaни последни технологични решения. Специално обособената "Зона за иновации" на BEGE дава възможност на всяка компания-изложител да представи най-новия и авангарден продукт от своето портфолио.