Две години след придобиването на българския оператор Globul от норвежката Telenor излизат наяве факти, които потвърждават слухове през този период - че предишният гръцки собственик е извършвал злоупотреби с компанията.

Първи за това съобщават норвежки медии, сред които и ежедневникът DN. Според статии в изданието дружеството е било източвано чрез т.нар. "кухи фирми" - плащания на за услуги, които въобще не са били извършвани.

Според източниците на норвежката медия, сред които бивши шефове в компанията, за проблемите се е знаело още през 2014 година.

Telenor може да отнесе рекордна глоба от близо 1 милиард крони в Норвегия

Telenor заплашен от милиардна глоба в Норвегия

Компанията е обвинена в господстващо положение на пазара в скандинавската страна

От становище на Telenor, изпратено до Money.bg, става ясно, че операторът е подал официален сигнал до българските власти през април 2016 година след "подробна и всеобхватна" работа по случая.

В него от Telenor потвърждават, че са установили "извършени икономически престъпления" от времето на стария собственик - гръцката OTE. Същевременно обаче не разкриват от какъв тип с оглед на следствената тайна.

Норвежкият телеком купи от гръцкия българския актив за сумата от 717 милиона евро. Сделката беше обявена на 1 август 2013 година.