Телекомуникационният оператор Telenor, който оперира в редица европейски държави, включително и в България, може да отнесе солена глоба от 906 милиона норвежки крони (около 106 милиона долара).

Компанията може да бъде принудена да изплати огромната сума, след като от антипонополния регулатор в Норвегия обвиниха дружеството в злоупотреба с господстващо положение на пазара, става ясно от публикация в сайта на държавната медия Norwegian Broadcasting Corporation.

Каква е причината за това? В Норвегия оперират само два телекома - Telenor и Telia. Местните компании Network Norway и Tele2 са опитали да пуснат на пазара трети през 2007 година.

Според Антимонополната служба обаче от Telenor са се опитали да възпрепятстват излизането на трети играч на пазара.

Причината е била, че третата компания е трябвало да използва мрежата на Telenor, за да започне да предлага услугите си на потребителите. От телекомът обаче са предложили прекалено висока цена за достъп до мрежата си.

През октомври подразделението на Telenor у нас - "Теленор България", беше санкционирано от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Причина за налагането на глоба от 5,241 милиона долара на компанията беше, че според регулатора тя е "въвела в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата си".

Проверката на КЗК е установила, че телекомът е публикувал заблуждаващи публикации на сайта си за скоростите в неговата 4G LTE мрежа.

"Теленор" отнесе 5 милиона лева глоба заради конкурента "Макс"
Обновена

"Теленор" отнесе 5 милиона лева глоба заради конкурента "Макс"

Мобилният оператор е въвел в заблуда клиентите си за своята 4G мрежа