Автомобилната компания на Илон Мъск Tesla публикува отчета си за производството и доставката на автомобили за четвъртото тримесечие за 2022 година и числата в него са повече от впечатляващи. Компанията е доставила общо 405 278 електромобила за периода октомври - декември и общо 1.31 милиона за цялата 2022 година, съобщават световните медии.

Тези числа представляват нов рекорд за ръководения от Илон Мъск автомобилен производител и ръст от 40 процента в доставките на годишна база.

Макар че Tesla започна производство в две нови фабрики тази година - в Остин, Тексас и Бранденбург, Германия и освен това увеличи производството във Фремонт, Калифорния и в Шанхай, досега не е разкривала производствените обеми и доставките по региони.

Периодът, завършващ на 31 декември 2022 година, беше белязан от предизвикателства за Tesla, включително огнища на Covid-19 в Китай, което накара компанията временно да спре и намали производството в своя огромен завод в Шанхай.

Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в огромна мексиканска фабрика

Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в огромна мексиканска фабрика

Според информация на мексиканските медии, Илон Мъск иска заводът за електромобили да е до мексиканския град Монтерей

През четвъртото тримесечие Tesla предложи и рязко намаление на цените и други промоции в САЩ, Китай и другаде, за да стимулира търсенето, въпреки че това може да окаже натиск върху нейните маржове.

Акциите на Tesla паднаха с повече от 45 процента през последните шест месеца

През декември няколко анализатори изразиха загриженост относно отслабването на търсенето на електрически превозни средства на Tesla, които са относително скъпи в сравнение с нарастващия брой хибридни и напълно електрически продукти на другите компании в сектора.

Заедно с конкуренти, вариращи от ветерани в индустрията, като Ford и GM до новостартиращи, като Rivian, Tesla е готова да извлече ползите от Закона за намаляване на инфлацията на Байдън тази година, който включва стимули за вътрешно производство и покупки на изцяло електрически автомобили.

Акционерите на дребно и анализаторите приписват част от падащата цена на акциите на Tesla през 2022 година на сделката на Илон Мъск за Twitter.

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Идеята за експанзията е от 2018 година