Tesla разширява бизнеса си с електрически превозни средства в Турция - пазар, който търси услуги на Tesla от години. Въпреки факта, че Tesla не е официално в Турция, има много собственици на електромобилите Tesla в страната, които са ги закупили от чужди пазари и те работят без достъп до услуги на компанията.

От години Турция иска Tesla да се разшири в страната с магазини и сервизни центрове. През май 2018 г. главният изпълнителен директор Илън Мъск обяви, че Tesla планира да стъпи в Турция по-късно същата година. Съобщения обаче твърдяха, че планът е бил изоставен по-късно през същата година на фона на ескалираща тарифна война.

Сега, четири години по-късно, Tesla най-накрая ще стартира в Турция, смята Electrek.

Преди да стартира на нов пазар, Tesla обикновено прави две неща: планира внедряването на станции Supercharger и изгражда сервизна мрежа. Компанията за електромобили вече сподели планове за изграждане на Supercharger мрежа в страната от 2020 г. и картата все още показва предстоящите Supercharger станции.

Tesla е публикувала обяви за първите свободни работни места в Турция и всички те са за сервизни служители в Истанбул в квартал Бешикташ, което означава, че това вероятно ще бъде местоположението на първия сервизен център на Tesla в Турция.

Населението на Турция е от 85 милиона души, а страната има значителен автомобилен пазар, с над половин милион продажби на леки автомобили до сега за тази година. Пазарът на електромобили обаче все още е малък в страната.

Според Electrek Tesla ще започне да приема поръчки в Турция през следващите месеци, а първите доставки трябва да се случат през 2023 г.