Много страни се надяваха, че Tesla ще построи планираната си гига фабрика именно в тях. Сред тях са Канада, Южна Корея, Индонезия. Най-вероятно обаче има нов победител в играта и това е Мексико, съобщава германският икономически всекидневник Handelsblatt, който цитира и източници от бранша. Мексиканските медии също и доста бързо споделиха информацията.

Според запознати петият завод на американския производител на електромобили ще бъде построен близо до мексиканския град Монтерей, пише и Bloomberg. Милионният град се намира близо до границата с Тексас и вече е дом на над 4200 чуждестранни компании, сред които много от автомобилната индустрия, като Mercedes-Benz, General Motors и Hyundai.

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Tesla стъпва в Турция, започва да наема служители

Идеята за експанзията е от 2018 година

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви проекта за нова фабрика през 2021 година.

"Гига Мексико" (Giga Mexico), както вече се нарича заводът, ще бъде петата фабрика за автомобили на компанията след тези във Фримонт в Калифорния, Шанхай, Грюнхайде край Берлин и Остин в Тексас. Мъск казва, че планира общо десет до дванадесет завода, за да може до 2030 г. концернът му да произвежда 20 млн. автомобила годишно.

Все още не са известни подробности за това какъв тип превозни средства ще се произвеждат в Мексико и колко средства ще похарчи Tesla. Според статия на мексиканския вестник Reforma първоначално Tesla възнамерява да инвестира от $800 милиона до $1 милиард.

Сумата би била подобна на първоначалните инвестиции в места като Грюнхайде. Според статията Tesla иска да похарчи общо $10 милиарда, а стойността на фабриката в Грюнхайде се оценява на малко повече от половината от тази сума.

Първата европейска "гигафабрика" работи на пълни обороти

Първата европейска "гигафабрика" работи на пълни обороти

Стартът на Northvolt бележи успех за Европа в индустрията за производство на батерии