След 18 години в Златния щат, Tesla мести корпоративната си централа в Тексас. Тя ще се намира в близост до новия завод за Model Y и Cybertruck, който е почти завършен, предава Bloomberg. Главният изпълнителен директор Илон Мъск съобщи новината в четвъртък по време на среща с акционерите.

Tesla, основана през 2003 г., първо избра за дом Сан Карлос, Калифорния. По-късно, през 2009 г., се премести в Пало Алто, красивото предградие в Силициевата долина, където се намира университета Станфорд, както и множество компании за венчър капитал.

Решението на Мъск да премести централата в Тексас идва въпреки растящото недоволство сред някои компании относно политиките на щата, като например скорошния изключително спорен закон за абортите, както и усилията за намаляване на правата на гласоподавателите.

Tesla е сред много калифорнийски компании, които напуснаха Златния щат и избраха Тексас заради по-ниските данъци, по-достъпния живот и по-малкия брой регулации. Hewlett Packard Enterprise избра Хюстън, а Charles Schwab Далас. В Остин присъствие имат и Apple и Facebook, а Dell e основана там. Oracle също се мести в града.

Мъск подчерта, че Tesla не изоставя напълно Калифорния - производителят ще продължи да разширява производствените си мощности във Фремонт.

Самият Мъск също се премести в Тексас миналата година.