Държавната енергийна компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписа договор да доставя втечнен природен газ на TotalEnergies, предават световните агенции. Сделката идва във време, в което Европа се опитва да си осигури повече от горивото след войната на Русия в Украйна.

ОАЕ влага милиарди долари, за да увеличи почти три пъти капацитета за производство на втечнен природен газ до 15 милиона тона годишно през идните пет години.

Adnoc Gas, листнат на борсата филиал на Abu Dhabi National Oil, ще осигурява горивото на френската компания въз основа на тригодишно споразумение до 2025 година. Стойността му се очаква да е между $1 милиард и $1,2 милиарда при днешни цени.

"Втечненият природен газ ще "бъде доставен на няколко износни пазара по света", допълват от компанията.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на природен газ в Германия през 2022 г.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток"

Цените на газа в Европа намаляват тази година, след като нараснаха заради нашествието на Русия и решението за намаляване на доставките за Стария континент като ответна мярка на санкциите.

При близо 40 евро на мегаватчас обаче те все още са над историческото средно равнище и много анализатори прогнозират, че цените ще растат преди следващата зима в Европа.

Старият континент закупи повече втечнен природен газ от САЩ и тръбен газ от Норвегия през 2022 година. Представители на страните членки на ЕС пътуват често и до богати на газ страни като Алжир, Катар и ОАЕ в опит да осигурят още доставки.

TotalEnergies спира покупките на руски петрол

Френски енергиен гигант спира покупките на руски петрол

Ще продължи да купува природен газ обаче