Трудната и хаотична 2020 година завърши с възходящ тренд на цените на основните зърнени култури по световните борси и тенденцията се запазва през първите две седмици на новата 2021 година. Продължава осезаемата активност на борсовите пазари, като цените на зърнените контракти са единодушни в движението си нагоре, коментира sinor.bg.

Намалените прогнози за добивите в глобален аспект при всички култури, притесненията за неблагоприятни климатични условия и страховете вследствие на световната пандемия оказаха силен натиск върху цените в посока нагоре при всички контракти.

Особено значение и принос имаха и въведените от Русия квоти и такси върху износа. През тази седмица пшеницата в САЩ поскъпна с 3 долара до 293 щатски долара за тон, тази във Франция се вдигна с 18 евро до 235 евро за тон. Цените и в Русия и в Украйна също се повиши със съответно 7 и 10 долара до еднаквите 280 долара за тон.

При царевицата цената в САЩ добави 14 долара до 253 д./т., в Украйна промяната е по-значителна - плюс 18 долара и 255 долара за тон. Ечемикът във Франция добави само 1 евро до 222 евро/т., а в Украйна плюс 3 долара до 230 д./т. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ също не изостава от тази възходяща тенденция - тя поскъпна с 9,75 евро до 439,50 евро за тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, което беше рекордьор в растежа си през последните месеци, продължи нагоре, следвайки твърд възходящ тренд и отскочи с 15 долара до 1280 д./т. Рафинираната захар също се покачва с нови сериозни 27,10 долара до 464,40 д./т. на борсата в Лондон.

В подкръг "Зърно" на "Софийска стокова борса" АД тази седмица за хлебна пшеница котировките "купува" липсваха, продавачите анонсираха 390 лева за тон, а за фуражна пшеница - 380 лв. за тон. Фуражен ечемик се търси на 330 лв./т. При маслодайния слънчоглед за търсенето от място цените са от 900 до 920 лв./.т, продавачите обявяват 950 лв./т. Всички цени са без ДДС.

В подкръг "Хранителни стоки" цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и седмицата не донесе промяна.