Италианската UniCredit се готви да въведе отрицателна лихва върху депозитите над 100 000 евро или 110 000 долара - стъпка, която ще накара клиентите на банката с влогове над тази сума да ѝ плащат, за да съхранява парите им. 

Плановете в тази посока са били потвърдени от главния изпълнителен директор на финансовата институция Жан-Пиер Мустие, съобщава Reuters. Той е коментирал темата в интервю пред френския телевизионен канал BFM Business.

Тази новина идва след като Европейската централна банка (ЕЦБ) оряза допълнително основните лихви като част от политиката си, насочена към стимулиране на забавящата се икономика на Еврозоната. Конкретно тази върху депозитите беше намалена с 10 базови пункта до минус 0,50%.

Как отрицателните лихви торпилират икономиката?

Как отрицателните лихви торпилират икономиката?

Те са "най-унищожителната форма на парична политика, изобретявана някога", твърди икономистът Туомас Малинен

По думите на Мустие, който е начело на Европейската банкова федерация, "отрицателните лихви имат значителен негативен ефект върху приходите на европейските банки".

Ръководителят на най-голямата италианска банка посочва, че за да се справят с тези условия, финансовите институции могат да ги "прехвърлят" към големите компании или към по-големите клиенти, визирайки тези с влогове над 100 000 евро.

"UniCredit работи върху финализиране на мерките в страните, в които банката оперира, така че те ще влязат в сила през следващата година", допълва Мустие.

От финансовата институция планират да компенсират клиентите си заради въвеждането на отрицателни лихви върху големите депозити, като едната възможност е да им позволят да инвестират на паричния пазар през фонд, за което няма да им се налага да плащат комисионна.

И други банки в Еврозоната вече пристъпват към отрицателните лихви

UniCredit не е първата финансова институция в Еврозоната, която предприема подобни действия. Все повече банки в Германия прехвърлят отрицателните лихви върху клиентите си. Berliner Volksbank, която е водещ кооперативен кредитор в страната, вече прилага -0,5% върху влоговете, надхвърлящи 100 000 евро.

Ипотечен кредит с отрицателна лихва? Бундесбанк допуска, че скоро може да се появи

Ипотечен кредит с отрицателна лихва? Бундесбанк допуска, че скоро може да се появи

Евтините пари създават финансови куриози

Същите мерки са взели още над 30 кредитори в Германия, като в голяма степен това се отнася за по-малките финансови институции. Според анализатори обаче към подобни промени вероятно ще пристъпят и лидерите на пазара Deutsche Bank и Commerzbank.

В Дания негативните лихви върху депозитите също не са чужди. От местната Spar Nord Bank обявиха, че ще наложат такава от минус 0,75% върху влоговете над 750 000 крони или 100 000 евро. По-рано Jyske Bank потвърди такива намерения.