Цената на зехтина в Гърция остава (доста) висока, въпреки че продуктът се произвежда в страната. Производителите на гръцки зехтин коментираха причината за високата цена на продукта, пише БНР.
Зехтинът гръцко производство има силно завишено търсене на европейския пазар, като цената му е по-висока средно с 18% в сравнение с миналата година. Освен това, цената от производител на годишна база се е увеличила с около 20%, и поради скъпия ток.
По данни от търговци, в Северна Гърция има голямо търсене на зехтин от българските туристи, но цената му е висока. "Качествен евтин зехтин в Гърция няма", категорични са търговците.
Друг основен хранителен продукт в Гърция обаче напоследък поевтинява. За първи път от миналата година, производителите на млечни продукти предоставят на пазара стоки на по-ниски цени, съобщи министърът на развитието на страната Андонис Георгиадис. По думите му, при част от фирмите намалението на мляко, масло, сирене и кашкавал е с 10%.
От гръцкото министерството имат очаквания, че и други видове хранителни стоки постепенно ще станат по-евтини.