Участник в търг, проведен в префектура Ишикава в централна Япония, купи грозд от рядко деликатесно грозде сорт "Римски рубин", за рекордните 1,5 милиона йени (около 10 700 долара). Това съобщи телевизионният канал NHK, цитиран от ТАСС.

Отбелязва се, че скъпата покупка е направена от представител на компания, която притежава верига местни хотели. Представителят на купувача е казал, че зърната от скъпото грозде, които са само 27 броя, ще бъдат специална наслада за гости на хотелите.

Сортът "Римски рубин" е създаден от японски селекционери през 2008 година. Неговите алени плодове с тънка ципа са сравними по размер с топки за пинг-понг, а сочната им консистенция е пълна със сладост, характерна за този сорт.

Съгласно стандартите, делът на захарта трябва да бъде най-малко 18% от съдържанието на елитното грозде. Ето защо в Япония "Римски рубин" се ползва с особена популярност сред любителите на сладките деликатеси.

В Япония някои сортове плодове са много високо ценени, и тяхната цена може да надхвърли няколко хиляди или дори десетки хиляди долари.

Например през 2019 г. два пъпеша от сорта "Юбари", отличаващи се с оранжев цвят и деликатен аромат, бяха продадени за рекордните 45 000 долара.

Очаква се драстично поскъпване на виното в Европа

Очаква се драстично поскъпване на виното в Европа

Причината е слабата реколта от грозде и поскъпването на логистиката