Huawei е получила одобрение от американските власти да купува чипове за растящия си бизнес с автомобилни компоненти, пише Reuters, цитирайки свои източници. Лицензите са на стойност стотици милиарди долари.

Китайският технологичен гигант бе поставен в черния списък на американското правителство по време на администрацията на Тръмп и получи забрана да купува чипове и други компоненти, използвани в телекомуникационно и друго оборудване, в които се използват американски технологии. През последните седмици и месеци обаче САЩ са одобрили износа на полупроводници за компоненти, използвани в автомобили, като екрани и сензори. Чиповете за автомобилната индустрия се смятат за по-малко сложна технология, което от своя страна улеснява и издаването на одобрение.

Властите във Вашингтон многократно изразиха притеснение, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да бъде използвано от Китай за шпионаж. Компанията отрича обвиненията. Заради забраните, Huawei отчете най-големият си спад на печалбата.

В опит да оцелее, компанията търси нови източници на приходи, включително автомобилния бизнес. "Позиционираме се като доставчик на компоненти за умни свързани превозни средства и целта ни е да помогнем на производителите да произвеждат по-добри автомобили", коментира говорител на компанията. Huawei вече има споразумения с три държавни китайски производителя, включително BAIC Group, с които ще работи.

Huawei: Целта е да оцелеем

Huawei: Целта е да оцелеем

Приходите на китайската компания спаднаха с една трета