Председателят на Huawei заяви, че целта на китайската компания е "да оцелее", след като приходите спадат с почти 30% през първото полугодие на 2021 г., пише CNBC.

В петък технологичният гигант, срещу който бяха наложени търговски санкции от Съединените американски щати през 2019 г., отчете приходи от $320,4 млрд. юана ($49,6 млрд.) за първото полугодие на 2021 г. Това е значително по-малко от отчетените преди година 454 млрд. юана. Маржът нараства с 0,6 пр. п. до 9,8%.

Западът забрани Huawei. Сега Пекин отвръща на удара

Западът забрани Huawei. Сега Пекин отвръща на удара

Ericsson страда най-тежко

Настоящият председател на Huawei Ерик Су заяви в изявление, че компанията е поставила стратегическите си цели за следващите пет години. "Целта ни е да оцелеем - и да го направим устойчиво" казва той.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп постави Huawei в черния списък на страната през 2019 г. - ход, който попречи на американските компании да работят с китайския гигант. Например, Google вече няма право да лицензира операционната си система Android за Huawei. Друг голям удар по китайската компания бе невъзможността да се снабдява с най-модерните и ефективни чипове. Най-новите модели P50 пък нямат 5G заради санкциите.

През април председателят заяви, че Huawei е ускорила развойната си дейност.

Xiaomi за първи път застана начело по продажби на смартфони

Xiaomi за първи път застана начело по продажби на смартфони

Разместването може и да е само временно, но компанията отчита удвояване на продажбите за година и успешно застава на мястото на Huawei