Съединените американски щати и много от международните партньори на най-голямата икономика в света наложиха забрана върху използването на 5G оборудване, произведено от китайската Huawei, в мрежите от ново поколение. Сега Пекин прави същото със западните конкуренти на домашния си гигант, пише The Wall Street Journal.

China Mobile — държавен телеком, който може да се похвали с най-големия брой клиенти в света — даде едва 5,4% от поръчките си за 5G оборудване на некитайски доставчици, при 11% през 2020 г.

Най-големият губещ е Ericsson. Шведската компания спечели всички 11% миналата година, но този рунд получи едва 1,9% от поръчките. Контролирана от държавата медия описа загубата на пазарен дял като ответна мярка срещу решението на Швеция да забрани участието на Huawei и ZTE в 5G мрежите ѝ.

Ако Европа забрани Huawei, Китай ще удари Nokia и Ericsson

Ако Европа забрани Huawei, Китай ще удари Nokia и Ericsson

Пекин вече обмисля възможна забрана за износ. А компаниите пък подготвят планове да напуснат страната в такъв случай

Изглежда, че както интернетът започва да се дели между цензурираната му китайска версия и друга, водена от американски компании, това ще се случи и с инфраструктурата зад него.

Пазарът за телекомуникационно оборудване може да бъде разделен на три сегмента, чийто размер е почти еднакъв: Китай, САЩ и останалата част от света. Китай все повече разчита на китайско оборудване. САЩ забрани използването на Huawei, най-големият производител в света. Голяма част от останалите държави следват примера на Вашингтон.

Разбира се, има и изключения, като например Германия. Но около държавите, които ограничиха използването на компоненти от Huawei, представляват 60% от световния пазар, по данни на Dell'Oro Group. Извън Китай, Ericsson и Nokia печелят сделки за сметка на Huawei.

"При настоящата траектория, телеком индустрията изглежда все по-разделена между Изтока и Запада", казва Саймън Леополд, телеком анализатор в Raymond James.

В търга на стойност около $6 млрд., China Mobile даде 60,5% от стойността на поръчките на Huawei, при 57,7% година по-рано. 31,2% отидоха за ZTE, а 2,8% за по-малкия китайски доставчик Datang Telecom Group. Nokia спечели 3,5%.

През 2020 г. Швеция наложи изрична забрана срещу ZTE и Huawei, въпреки че повечето европейски държави поставиха рестрикции върху китайски компании, но не ги посочиха поименно. Китайските власти веднаха реагираха и заплашиха Ericsson с ответни мерки.

Вестник Global Times, публикуван от китайската Комунистическа партия, заяви по-рано този месец, че слабото представяне на Ericsson на търга е "свързано" с решението на правителството в Швеция да ограничи Huawei и други китайски компании. Дни преди China Mobile да анонсира победителите, Ericsson отчете, че губи $300 млн. продажби в Китай през второто тримесечие спрямо година по-рано. Главният изпълнителен директор заяви пред анализатори, че "не е сигурен относно причината за изненадващата загуба", но прогнозира, че компанията няма да успее да я възстанови.

Защо най-големият конкурент на Huawei се превърна в най-голям защитник на компанията?

Защо най-големият конкурент на Huawei се превърна в най-голям защитник на компанията?

Ericsson критикува яростно ограниченията срещу китайския гигант, страхувайки се от ответен удар