Малко компании спечелиха от кампанията на САЩ срещу Huawei толкова, колкото Ericsson. Шведският производител, който само преди няколко години бе в затруднена ситуация, сега изпреварва китайския гигант в продажбите на телекомуникационно оборудване почти навсякъде в света, пише The Wall Street Journal.

И въпреки това през последните няколко месеца главният изпълнителен директор на Ericsson Бьорж Екхолм започна кампания в подкрепа на Huawei.

Екхолм проведе срещи с шведски политици и протестира наложената забрана срещу Huawei. Оплаква се пред журналисти в Европа и Китай. Потърси правни компании, които да помогнат на Huawei в битката.

По думите му, във все по-свързания и обвързан свят, той просто се грижи за бъдещето на своята компания. След забраната в Швеция, Пекин заплаши с ответни мерки срещу бизнеса на Ericsson в Китай, където компанията има завод и откъдето получава 8% от годишните си продажби — срещу 1% от Швеция. "Зависими сме от свободната търговия", посочва той.

Пълната забрана, наложена от Стокхолм, може да засегне Ericsson и по други начини. Редица китайски държавни медии публикуваха материали, в които се твърди, че последствия може да има и за Уоленбергс, "шведските Рокфелер", които са голям акционер в Ericsson и в няколко други европейски гиганта.Европа се превърна в бойно поле на технологичната Студена война между Съединените американски щати и Китай. Европейските столици все повече застават на страната на Вашингтон, но в същото време някои от най-големите компании на континента защитават Пекин. Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън пък даде да се разбере, че едва ли ще промени посоката.

Европейският бизнес показват Австралия като първи пример за опасността, която лошите отношения с Китай крият. След като Австралия наложи забрана на Huawei и използването на телекомуникационно оборудване от компанията в 5G мрежите, както и след като призова за разследване на пандемията, китайското правителство ограничи вноса на вино, месо и други стоки от континента-държава.

Миналата седмица редица китайски приложения за търговия и навигация "изтриха" шведския моден гигант H&M — точно след решението на компанията да спре да използва вълна от регион в Китай, в който се твърди, че се използва принудителен труд.

Решението на Лондон да забрани договорите с Huawei също предизвика протести от мениджъри, а Vodafone заяви, че подобен ход ще ѝ коства милиарди. Подобна е ситуацията и в САЩ, където Qualcomm и Microsoft критикуваха Тръмп заради ограниченията.

Малко европейски или чуждестранни компании са така оплетени в битката между Вашингтон и Китай както Nokia и Ericsson. Политически лидери в САЩ вече предлагат заеми на развиващи се страни, с които те да купят оборудване от двете европейски компании. Членове на администрацията на Тръмп дори предложиха САЩ да купи дял от тях.

Тъй като в САЩ няма компания, която да може да се изправи срещу Huawei в телекомуникационното оборудване, Вашингтон просто предпочита интернет и телефонните данни да преминават през оборудването на двете скандинавски компании, а не през това на китайска компания.

Ericsson сега е в трудна ситуация — опитвайки се да се възползва от ситуацията, но и да защити продажбите и производството си в Китай. Компанията, основана през 1876 г. като сервиз за поправка на телеграфи, започва да продава дървени телефони в Китай още през 1890.Когато Ericsson изпада в затруднено положение през 30-те години на миналия век, като акционер влиза семейство Уоленбергс. До 2000 г. компанията се превръща в лидер в доставката на 3G оборудване и телефони.

Следващите две десетилетия обаче също са трудни. Заедно със западните конкуренти Motorola и Nortel, Ericsson губи дял от китайските Huawei и ZTE, които продават по-евтино. От своя страна това предизвика консолидация в сектора и до 2016 г. в индустрията вече има само четири големи играча: Huawei, ZTE, Nokia и Ericsson.

През 2016 г. Екхолм, който стои начело на Investor AB — компания, която управлява инвестициите на Уоленбергс, започва трансформация в Ericsson, като продава част от бизнеса, съкращава хора, но разкрива и стотици работни места в R&D подразделението, за да може компанията да навакса.

Геополитиката започва да играе по-голяма роля през 2018 г., казва той. Тогава Тръмп определи Huawei като заплаха за националната сигурност и поведе кръстоносен поход срещу китайската компания. Моментът съвпада с навлизането на 5G — технология, която ще застане в основата на търговски и военни иновации като автономни автомобили; заводи, управлявани от роботи, както и в сърцето на ежедневни джаджи като обувки и лични медицински апарати. Вашингтон изрази притеснение, че китайски хакери на държавна служба ще могат да следят цялата информация, преминаваща през 5G оборудването на Huawei.

Самата Ericsson има 13 хил. служителя и голям завод в Китай, където се произвежда оборудване за региона. Компанията отговаря на напрежението като прави веригата си за доставки по-гъвкава и отваря първия си завод в САЩ.

По същото време натискът срещу Huawei започва да се усеща и през януари Ericsson отчита една от най-добрите си финансови години през последното десетилетие, увеличавайки пазарния си дял почти навсякъде.

Huawei все още е на първа позиция по продажби на телеком оборудване, но ако бъде изключен китайския пазар, то начело застава Ericsson с 35% от приходите.

Екхолм заяви, че е очаквал Швеция да последва съветите на Европейския съюз и да наложи забрана на оборудването от Huawei, но без да посочва конкретно името на компанията или на Китай — както направиха Франция, Полша и Чехия. В тази ситуация е по-трудно Пекин да отвърне с директни контрамерки. Но регулаторът в страната направи още една крачка и посочи поименно Huawei и ZTE. "В секундата, в която видях пресрилийза, осъзнах, че това не е на добре", казва той.

Още на следващия ден говорител на китайското външно министерство заяви, че Швеция "трябва да поправи грешката си, за да избегне отрицателен ефект върху икономическите отношения и шведските компании, които работят в Китай". Подобни бяха думите и на китайския посланик в Швеция, а поне три китайски държавни медии споменаха поименно Ericsson и че Уоленбергс са повлияли на Стокхолм да забрани Huawei. В материалите се посочваше, че семейството притежава голям дял в няколко компании, които работят в Китай — ABB, Electrolux и AstraZeneca. Както и че тези компании ще понесат последствията от решението на Швеция.