Всички user-generated клипове (генерирано от потребители съдържание) в платформата Vbox7 са изчезнали от публичното пространство, оплакаха се потребители в социалните мрежи. Регистрирани в сайта твърдят, че това се е случило без предупреждение.

Някои от потребителите на Vbox7 твърдят, че са запазени само клипове от партньорските канали (със значка AVT, THE или PART), а над 90% от съдържанието на самата платформа, натрупано за периода между 2006 г. и 2023 г. е било заличено.

Пред OFFNews собствениците на сайта от "Нова Броудкастинг Груп" заявяват: "В съвременното почти изцяло дигитално общество поддържането на UGC уебсайт е все по-трудно с оглед множество претенции, касаещи авторството. В тази връзка, предприемането на конкретната стъпка е продиктувана от желанието ни съдържанието на сайта да бъде с изцяло уредени авторски права".

Клиповете, които не са от партньорски канали "не са изтрити като продължават да са достъпни за личен преглед и ползване от съответните потребители, които са ги качили в профилите на всеки от тях".

Българската цифрова видео развлекателна платформа Vbox7.com е част от портфолиото на Нетинфо и Нова Броудкастинг Груп. Сайтът през първите си години позволяваше на потребителите да гледат, качват, харесват и коментират видеа. Платформата разви и конкретни рубрики: "Топ 40", "Топ Авторски", "Топ БГ музика" и "Популярни днес".

В първите си години Vbox7 беше достоен конкурент на YouTube у нас.

Отива ли в историята Zamunda? Съдът постанови блокиране на торент сайта

Отива ли в историята най-популярният торент сайт у нас? За пръв път съдът го забрани

Блокиран е достъпът и до сайтовете на ThePirateBay

В началото на юни 2014 Vbox7.com стартира партньорска програма - за професионално продуцирани видеа. Много от познатите днес инфлуенсъри тръгнаха именно от тези нови канали. Те започнаха да изместват потребителското съдържание, което не трупа толкова много гледания, а е много по-голямо като обем.

В началото на 2016 от vbox7 бяха премахнати редица канали, чиято гледаемост е "под средните стойности за платформата", с което завърши и преходът от потребителско към собствено съдържание.

Към края на 2016 г. мобилната и десктоп версията на сайта бяха слети с обновен дизайн. През 2019 г. имаше нов редизайн, а през последните месеци Vbox7 устойчиво променя профила си в посока мултимедиен развлекателен сайт с видеа и статии в стила на Buzzfeed.

СуперХостинг.БГ купи Host.bg от Нетинфо и Антон Титов

Най-голямата хостинг компания в България придобива третата по големина

Сделката консолидира хостинг пазара и засилва позициите на лидера

Очевидно в тази посока е и последната стъпка, която обаче изненада потребителите.