Отива ли в историята пиратското гледане на филми у нас, което се превърна в масова практика от години? Все още е рано да се каже, но определено се върви в тази посока.

Първото по рода си спечелено дело срещу онлайн пиратството у нас

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), заедно с IFPI - организацията, представляваща звукозаписната индустрия в световен мащаб, спечелиха на първа инстанция дело срещу най-популярните торент сайтове в България.

БАМП съобщава, че Софийски градски съд е постановил, че три интернет доставчика в България трябва да блокират достъпа на своите абонати до сайтовете на ThePirateBay и Zamunda.

Българският торент тракер с глобално значение RARBG изненадващо изчезна

Българският торент тракер с глобално значение RARBG изненадващо изчезна

И онлайн пиратите страдат от ефектите на инфлация, пандемия и война

Към часа на писането на тази статия все още не е ясно кои са тези доставчици и дали става въпрос за трите телеком оператора в България.

Това, което е ясно е, че трябва да бъдат блокирани не само основните уебстраници, но и техните огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени в съдебното решение.

Така ще се преустанови възможността за извършване на нарушения от администраторите на The Pirate Bay и Zamunda спрямо музикални продуценти, членове на БАМП, в качеството им на носители на сродни продуцентски права.

Делото е заведено от БАМП още през 2020 година, както от името на нейните членове, така и от името на големи звукозаписни компании, членуващи в IFPI.

България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС

Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Мъск разреши качване на двучасови видеа на платените акаунти

Zamunda е най-популярният торент сайт в страната. Досега той не е блокиран в други държави, защото 80% от трафика му идва от потребители в България. Настоящето решение ще има безспорно ключово влияние върху ограничаването на пиратството в България и занапред.

Още през 2014 година торент тракерът Zamunda.net влезе в списък с пиратски сайтове в доклад на американските власти. Тогава от Министерството на търговията на САЩ обявиха в свой доклада, че българският пиратски торент е заплашен от криминално преследване в България, но е създал свои огледални сайтове в Нидерландия и Швейцария.

Zamunda и Arena влязоха в черния списък на САЩ

Zamunda и Arena влязоха в черния списък на САЩ

Тези български сайтове са сред едни от най-посещаваните не само в България, но и в целия регион, пише в доклада на Министерството на търговията