Нова екстра за платените потребители на социалната мрежа Twitter се превърна в удобство за пиратите и кошмар за силно намаления модераторски екип на платформата. Буквално няколко часа, след като Илон Мъск обяви, че притежателите на Twitter Blue ще могат да качват видеа с продължителност до 120 минути, злонамерени потребители започнаха да качват огромни количества актуални филми и порнографско съдържание.

Контекст: Twitter никога не е бил много добра мултимедийна платформа. До неотдавна поддръжката на видео беше на нивото на Myspace (т.е. като от преди 15 години), което е сериозен проблем за привличането на младата аудитория, свикнала с TikTok. По-ранните придобивания във видео сферата като Periscope и Vine така и не можаха да просъществуват, но именно в дългите клипове Илон Мъск видя възможност да направи плащането на 8 долара на месец абонамент малко по-примамливо.

Twitter все така дава на правителствата достъп до (уж криптираните) чатове

Twitter все така дава на правителствата достъп до (уж криптираните) чатове

Илон Мъск вече се огъна под натиска на Турция и цензурира опозиционери в южната ни съседка

Детайли: Потребителите с Twitter Blue първоначално можеха да качват до 60-минутни видеа, но от края на миналата седмица лимитът беше удвоен.

Тук идва проблемът. Макар да можем да си представим ситуация, в която отделен потребител качва свой авторски двучасов клип, доста по-очевидната употреба на подобна услуга е свързана с пиратското съдържание.

Така в рамките на часове милиони гледания в Twitter събраха "Шрек Трети" и "Супер Марио Bros. Филмът", който даже още върви по кината. И в двата случая ставаше дума за качени версии без авторски права.

Търсене в платформата и към момента показва различни актуални холивудски и боливудски заглавия, както и огромно количество лесно достъпни от деца филми с порнографско съдържание.

Илон Мъск призна за "много грешки“ след придобиването на Twitter

Илон Мъск призна за "много грешки“ след придобиването на Twitter

Признанията идват половин година, след като милиардерът закупи компанията за $44 милиарда

От друга страна: Част от по-рано публикуваните пиратски филми вече не са достъпни в Twitter, но обработката на сигналите от потребители и правоносители е отговорност на модераторския екип - а той претърпя много тежки съкращения след влизането на Илон Мъск като собственик на социалната мрежа.

Заради много слабия фокус на Twitter като видео платформа, поне към момента не е известно да разполага с алгоритми, които да могат автоматично да разпознават забранено съдържание и да не го допускат (както е например при YouTube). Така цялата работа по свалянето на публикациите трябва да се прави на ръка.

Освен това, платените профили с ограничена видимост могат да съдържат всичко без никаква външна следа.

Twitter вече не съществува (като компания)

Twitter вече не съществува (като компания)

Мъск прехвърли социалната мрежа в друго дружество, твърди, че вече не е на загуба

В резултат срещу 8 долара на месец пиратите могат да качват на практика неограничено количество филми с всякакво (включително - незаконно) съдържание и да са спокойни, че поне за известно време ще могат да ги разпространяват.

Още нещо: Това не е само репутационен проблем за Twitter. Хостването на видео съдържание е скъпо удоволствие. Ако Twitter се напълни с филми за безплатно гледане, разходите на платформата ще се увеличат значително - и то в период, в който Мъск твърди, че социалната мрежа тъкмо е спряла да губи пари.