RARBG - един от най-големите торент тракери в света, обяви изненадващо, че прекратява дейност, съобщава TorrentFreak. Екипът на платформата обясни причините за решението си, като сред тях поне по думите им не са действията на правоохранителните органи.

Контекст: RARBG беше създаден в България в пика на торентите - през 2008 г. Тракерът бързо натрупа популярност у нас и в чужбина заради разнообразието си от качествено съдържание. По данни на SimilarWeb, през април 2023 г. той е имал над 40 млн. посещения и над 4,5 млн. уникални потребители.

Сред най-силните му категории бяха филмите и телевизионните сериали.

Това е най-старият торент, който е активен и до днес

Това е най-старият торент, който е активен и до днес

Сваляли ли сте го?

Той беше и важно свързващо звено между широката публика и warez групите, които са първоизточник на пиратските "издания". Много от тях започваха глобалното си разпространение именно от RARBG.

Това на свой ред запази неговата важност и в новата среда, в която потребителите започнаха да търсят удобството - нещо, което определено не можем да свържем със свалянето на торенти, и се насочиха към нелегалните стрийминг платформи. Даже и те обаче трябваше да получават съдържанието си отнякъде.

Детайли: На началната страница на тракера беше поместено кратко съобщение, от което се разбира, че множество фактори са направили продължаването на работата невъзможна.

"Последните 2 години бяха много тежки са нас - хора от екипа ни починаха от коронавирус, а други още страдат от последващите от него ефекти и са напълно неработоспособни. Някои са бият във войната в Европа - и за двете враждуващи страни. Освен това, поскъпването на тока в центровете за данни в Европа ни удря много силно. Инфлацията прави разходите ни непоносими", обясняват от екипа на RARBG в съобщението си.

България е лидер по софтуерно пиратство в ЕС

България е лидер по софтуерно пиратство в ЕС

Загубите на компаниите от нелегалните програми през миналата година в Европа са 13,5 милиарда долара

То беше видимо през деня на 31 май, но към 1 юни сутринта сайтът вече не се отваря.

Както отбелязва TorrentFreak, това е най-тежката загуба за торент сцената от поне 7 години.

От друга страна: Внезапното спиране на RARBG не трябва да се разглежда извън нишката от свързани събития през последните седмици. На 20 април при още по-мистериозни обстоятелства спряха работа filmisub, filmi7 и kinofen - български платформи за пиратски видео стрийминг.

Лов на пирати, двойници и "Изтрещяване": Какво се случи с filmisub.com

Лов на пирати, двойници и "Изтрещяване": Какво се случи с filmisub.com

Един от най-популярните български сайтове за нелегално видео съдържание просто изчезна

Само няколко дни по-късно - на 26 април, САЩ отново поставиха България под наблюдение заради незадоволителни резултати в разследванията срещу нарушенията на интелектуалната собственост.

България пак е под US наблюдение заради пиратството

България пак е под US наблюдение заради пиратството

Властите у нас не показали достатъчно активност при преследването на нарушенията

От тогава до настоящия момент властите не са обявявали операции срещу крупни международни пирати.

Още нещо: Буквално часове след спирането на filmisub, на негово място се появиха поне два нови сайта с претенцията да са негови "наследници". Твърде вероятно е същото да се случи и с RARBG.

Като цяло, не препоръчваме да посещавате подобни места - най-малкото заради качеството и безопасността на съдържанието. Особено ако има риск някой просто да злоупотребява с името на популярна платформа.