Мнозина бяха смаяни през 1999 г., когато Лана и Андрю Уашовски създадоха „Матрицата” с участието на Киану Рийвс в ролята на Нео, който се озовава живеещ във виртуален свят, в който хората трябва да се борят с чувстващи машини.

Изглежда идеята не е загубила блясъка си, тъй като друг продукт, свързан с „Матрицата”, удържа позиции въпреки конкуренцията през годините: създаденият от фенове Американски стандартен код за обмен на информация (ASCII), посветен на „Мартицата”, пише Tech Times.

Сайтът за сваляне на торенти TorrentFreak отчете, че фен-версията на популярната поредица е започнал да се разпространява като торент в сайта през декември 2013 г. и е бил активен в продължение на 4419 дни, което е рядък подвиг, особено имайки предвид, че само един сийдър го е поддържал действащ за почти цялото това време.

„Това означава, че „Матрицата ASCII” е най-старият торент, който все още продължава активно да бъде споделян”, написаха от сайта.

Имайте предвид, че този файл не е филмът „Матрицата”, а негова ASCII версия. Това обяснява защо цялата лента е зелена и има символи, съставящи всичко вместо действителни лица и предмети. Причината за това е, че ASCII кодовете са начин, използван от хората за комуникация с компютрите, тъй като той разбира само цифри. Кодовете са численият еквивалент на всяка буква или символ.

От своя страна резултатът показва висока почит към торента. Фактът, че е бил теглен и споделян хиляди пъти и продължава да е активен вече 13 години, дори след като сайтът, в който е бил разпространяван първоначално, вече да е закрит, е висока оценка за усилията на феновете.