Стартиращите AI компании в Китай се борят със значителни разходи за обучение на модели, което ги подтиква да приемат агресивни стратегии за ценообразуване. Националните технологични компании вече правят големи отстъпки от предложенията си за AI, за да останат конкурентоспособни, пише CryptoRank. Ето и конкретни примери.

ByteDance, компанията зад TikTok, предлага своя голям езиков модел (LLM) Doubao Pro на предприятия на изключително ниска цена от $0.0001 за 1000 токена, с 99% под средното за индустрията. Следвайки примера, Alibaba намали цените на своята серия Qwen LLM с 97%.

"Тези намаления правят LLM технологията по-достъпна за бизнеса, улеснявайки по-бързото и по-добро разработване на приложения. Baidu също се включи, като направи безплатни своите LLM Ernie Speed и Ernie Lite%", казва Лиу Вейгуан - ръководител на подразделението за публичния облак на Alibaba.

AI скоро ще помага за лечението на рак във водеща европейска болница

AI скоро ще помага за лечението на рак във водеща европейска болница

Онкодиагнозата не е смъртна присъда - но бързият достъп до съвременни терапии и медикаменти е ключов, убедени са във Wiener Privatklinik

Интеграцията на изкуствения интелект в Китай

Интеграцията на AI в различни индустрии в Китай се ускорява, което води до значителни иновации. Анализаторите разглеждат изкуствения интелект като основен за икономическия растеж, като доклад на JPMorgan подчертава въздействието му върху здравеопазването, електрическите превозни средства (EV) и потреблението на енергия. AI напредва в образната диагностика, откриването на лекарства и диагностиката, като лекарствата, разработени от AI, вече и в клинични изпитвания.

Снимка 628648

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

"Местните фирми засилват научноизследователската и развойна дейност, за да се конкурират с мултинационалните компании на пазара на лекарства за хронични заболявания. В сектора на електромобилите AI е от решаващо значение за разработването на технологии за автономно шофиране", казва Ян Хуанг, който е анализатор в JPMorgan.

Увеличеното търсене на AI също стимулира електрическа мрежа и пазара на оборудване в Китай, който отбеляза ръст от 20% в стойността на акциите тази година. JPMorgan прогнозира десетократно увеличение на търсенето на енергия за AI до 2026 г., което налага повече електрическа инфраструктура като превключватели и трансформатори.

Пекин твърдо подкрепя AI стартъпите

Китайските власти се намесват, за да подкрепи стартиращи AI фирми, засегнати от ограниченията на САЩ за износ на чипове. Технологични гиганти като ByteDance, Alibaba и Tencent ограничиха наема на Nvidia GPU, за да приоритизират вътрешните си нужди, което изостря предизвикателствата пред стартиращите компании.

Въпреки тези препятствия, Пекин има за цел да повиши самоувереността чрез изграждане на държавни центрове за данни и облачни услуги в подкрепа на новите AI компании, насочени към различни индустрии от местната икономика.

Alibaba подкрепя нов китайски проект за изкуствен интелект, който вече събра над $2,5 милиарда

Alibaba подкрепя нов китайски проект за изкуствен интелект, който вече събра над $2,5 милиарда

Стартъпът е изстрелян към върха на фона на глобалната AI истерия