Alibaba води кръг от финансиране от най-малко 600 милиона долара за китайскиs стартъп AI MiniMax, съобщават световните агенции. Така компанията отбелязва втората голяма сделка на технологичния гигант в областта на AI. От стартирането си преди две години MiniMax е набрал средства от няколко инвеститори на стойност над $2,5 млрд.

Китайският стартъп беше изстрелян към върха на фона на глобалната AI истерия, предизвикана от пускането на OpenAI's ChatGPT през ноември 2022 година. От своя страна Alibaba наскоро ръководи и кръг от финансиране в размер на 1 милиард долара в Moonshot AI - друг китайски стартиращ проект за изкуствен интелект с оценка от около 2,5 милиарда долара.

Снимка 653439

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Подпомагането на такива компании от страна на китайския гигант за електронна търговия показва желанието на компанията да се присъедини към други големи технологични играчи, залагайки много пари на AI. Alibaba, Baidu и Tencent инвестират все повече средства сериозно в стартъпи, свърздани с изкуствения интелект. 

Baidu работи върху своя вътрешен AI chatbot Ernie, като същевременно инвестира в стартиращи компании като Zhipu и Baichuan. През 2023 година Baidu заяви, че неговият чатбот Ernie отговаря на нивото на GPT в някои тестове.

BgGPT - представиха първата платформа в света за изкуствен интелект на български език

BgGPT - представиха първата платформа в света за изкуствен интелект на български език

Платформата ще бъде напълно достъпна за обществеността на 3 март

САЩ продължават да водят във финансирането на изкуствен интелект

През 2023 г. стойността на инвестициите свързани с AI в САЩ възлиза на 50 милиарда долара, нараствайки значително от 2022 г., когато сумата е 33 милиарда долара. В същото време стойността на инвестициите в изкуствен интелект в Китай възлиза на едва 7,9 милиарда долара през 2023 г., оставайки практически непроменена спрямо 2022 г., когато общата сума е в размер на 7,4 милиарда долара.

GlobalData прогнозира, че общият пазар на изкуствен интелект ще струва 909 милиарда долара до 2030 година. Това е годишен темп на растеж от 35% между 2022 и 2030 година.

В областта на GenAI приходите се очаква да нараснат от 1,8 милиарда долара през 2022 година до 33 милиарда долара през 2027-а година.

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Google влага €25 милиона в Европа за обучение на хора да използват изкуствен интелект

Наскоро Google обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в изграждането на център за данни извън Лондон