Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет представи платформата с изкуствен интелект BgGPT - първата у нас. Тя е разработена съвместно с Политехниката в Цюрих. BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март. Ще е отворена за организации с цел създаване на приложения и програми.

"Икономиките ще се развиват в съревнование на ползващи платформи, базирани на изкуствен интелект, и такива, които нямат такива, коментира премиерът Николай Денков по време на представянето на платформата, цитиран от БНТ. По думите му успехът ще е в това колко се интергрират тези платформи.

"Създаването на BgGPT е една от най-важните и стратегически новини за България в последните години. Това е първата платформа в света за изкуствен интелект на български език от последно поколение", коментира създателят на института проф. Мартин Вечев, цитиран от БГНЕС.

ИНСАИТ ще работи върху по-нататъшното развитие на платформата, като фокусът ще е върху приложението й в обществени и образователни институции.