25,2 трлн. долара: икономически удар, който е 6 пъти по-мощен от цялата Втора световна война - това ще причини ракът на света до 2050 г. според Европейското общество по медицинска онкология. Туморите убиват все по-млади хора във или даже преди разцвета на силите им. Ако пораженията за икономиката могат да се изчислят, то страданията за близките на онкоболните са неизмерими.

Затова и по света се инвестира сериозно в терапии, които да победят едни от най-тежките и социално и икономически значими болести. Wiener Privatklinik (WPK) е редовен участник в класациите на най-добрите лечебни заведения в света на Newsweek и Statista и една от най-големите частни болници в Австрия, като тя е пример за това как онкологичната грижа може да включва най-съвременни методи - от лъчетерапията до изкуствения интелект, и в същото време да има човешко лице.

Лечебното заведение има 150-годишна история, като през последните години тя се ориентира към международната медицина.

Снимка 666637

Източник: WPK

"Направихме стратегическата промяна през 1995 г. WPK през 2025 г. ще отбележи 30 години от новото си начало - тогава група лекари поеха ръководството на болницата с цел да я превърнат в най-добрата болница в Австрия. Преди няколко години решихме, че не, няма да сме просто най-добрите в Австрия, а ще станем сред най-добрите в Европа и в целия свят. За целта извършваме изследователска дейност и спазваме стандарти, които надминават тези на университетските болници", обяснява пред Money.bg главният изпълнителен директор на лечебното заведение Томас Ебм.

Да инвестираш в... здраве

У нас все още за болничната грижа се говори предимно като приоритет на държавата - и не се говори особено ласкаво. Можем ли обаче да гледаме на здравето и като на наша собствена отговорност? По думите на Ебм в Австрия, също както у нас, при държавните болници достъпът до най-новите лекарства и терапии е затруднен заради цената им. Затова и е много голям процентът на тези, които си правят допълнителна здравна застраховка - подобна е тенденцията в цяла Европа, макар че у нас и в Румъния все още това не е масово.

Снимка 666638

Източник: WPK

Днес близо 50 на сто от хилядите пациенти на болницата са чужденци от 20 държави, сред които е и България. "Всеки гражданин на друга държава има определени нужди или очаквания и всеки от тези хора трябва да се чувства комфортно по време на целия процес. Може да се появят проблеми с визата, ако говорим за държави извън Европейския съюз. Пациентът може да се нуждае от нея спешно, защото много от нашите чуждестранни пациенти са със заболявания в напреднал стадий. Това е едно от предизвикателствата - да предложим лечение възможно най-бързо, защото никой не може да чака", посочва ръководителят на маркетинга и международните отношения в болницата д-р Виктория Ципер-Вебер.

Ебм отбелязва и че в болницата се опитват да бъдат своеобразни "медицински водачи": "Тъй като при лечението на раковите болести има много варианти, ние водим пациентите през тази истинска джунгла. Обясняваме им - това лечение има тези ползи, другото лечение има тези ползи и така нататък. Директната комуникация и ясното обясняване на предимствата и недостатъците на всяко едно лечение са най-важното нещо - наравно с пълната прозрачност. Трябва да се говори с пациента открито".

За разлика от повечето държавни болници в Европа, терапията на всеки пациент се консултира от т.нар туморен борд, в който влизат опитни медици от различни специалности.

Близо ли е победата над рака?

Онкологичният център на Wiener Privatklinik се смята за един от най-добрите в Европа, като освен това той работи тясно с различни академични институции по перспективни терапии. Близо ли сме до окончателна победа над онкологичните заболявания?

С уговорката, че не е медик, Томас Ебм подчертава, че технологиите и натрупаният опит вече водят до много добри резултати при някои от най-масовите видове рак, като този на простатата. Ключово остава ранното диагностициране.

Снимка 666636

Източник: WPK

А то е свързано с прецизна идентификация на туморните клетки - преди, по време и след лечението. Точно тук, оказва се, изкуственият интелект прави много бързи стъпки. От болницата посочват, че само в рамките на няколко месеца технологията се е развила на практика от нулата до ниво, което не е далеч от изискванията за приложение в реална среда - и скоро представянето ще е значително по-добро.

"Най-големият скок, който виждаме, е в радиологията. При диагностицирането на рак, изкуственият интелект ще става все по-бърз и все по-прецизен даже в сравнение с лекарите, защото в облака имаш много голям капацитет за анализ на информацията. Технологиите ще могат да се прилагат даже по време на операцията - когато премахваш тумора, ще можеш да използваш машинния анализ и веднага ще си наясно дали "Да, това е туморна клетка" или "Не, това не е туморна клетка" - чак след това ще се изпращат проби в лабораторията за задълбочен анализ", обяснява Ебм.

Снимка 666635

Източник: WPK

Това може значително да повиши успеваемостта на хирургичните интервенции. "Ние работим за внедряването на тези технологии възможно най-бързо", категоричен е главният изпълнителен директор.

Многомилионна инвестиция

До края на тази година трябва да започне реализацията на най-мащабната инвестиция в материалната база на WPK от 30 години насам. Става дума за проект за 70 милиона евро.

"Клиниката, която виждате в момента, ще се запази, но в същото време ще удвоим капацитета си", обяснява Томас Ебм. Ще има повече единични стаи, условия за по-голям прием на чуждестранни пациенти, по-големи операционни, интензивно отделение, лекарски кабинети и голяма онкологична лаборатория.

Австрийската Wiener Privatklinik инвестира €50 милиона в разширение на базата си

Австрийската Wiener Privatklinik инвестира €50 милиона в разширение на базата си

След като молбата за разширение на болницата преминала през стриктното австрийско законодотателство и получила одобрение . 

Както отбелязва и д-р Ципер-Вебер, разширението ще позволи амбулаторното лечение на повече пациенти.

Все още се очакват всички разрешителни от местната власт, като амбициите на ръководството на WPK са пациенти, медици и персонал да влязат в новите помещения до средата на 2026 г.