Една от най-големите частни австрийски болници Wiener Privatklinik (WPK), в която се лекуват стотици български и хиляди румънски пациенти инвестира €50 милиона в разширение на базата си. Инвестицията ще бъде финансирана изцяло с лични средства и не се предвижда участие от страна на държавата.

Плановете са до края на 2025 г. размерът на болницата да бъде удвоен. За тази цел ще бъде построена една изцяло нова сграда, а друга - в непосредствена близост до съществуващата болница ще бъде реконструирана, тъй като местното законодателство не позволява тя да бъде разрушена.

Подобно разширение се налага, тъй като ръководството на болницата планира да трансформира двойните стаи в единични. Ще бъде създадена и дневна клиника, в която пациентите ще могат да преминат през всички необходими изследвания само за ден, без да им се налага да нощуват в болницата.

Болницата лекува над 12 000 пациенти годишно,

като около 40% от тях са чуждестранни пациенти от над 20 държави, предимно от Централна и Източна Европа.

В Румъния WPK има два офиса - в Букурещ и в Тимишоара. За момента такъв офис няма да бъде открит в България.

"Румънците са почти 1/4 от пациентите ни. Българските ни пациенти са доста по-малко - около 200 на година. От Западна Европа най-много са пациентите ни от Германия и Швейцария", разказа Ема Хафнер, ръководител на отдел "Маркетинг и международен бизнес", Wiener Privatklinik. Повечето от румънските пациенти на болницата страдат от онкологични заболявания, меланоми засягат и голяма част от българските пациенти. 

Снимка 574214

Източник: WPK

WPK предлага медицински услуги в 10 центъра за компетентност, обхващащи всички клинични области, от консултации и превенция, прецизна диагностика до най-съвременни лечения, използвайки най-новите терапевтични подходи и хирургични техники. Основните направления на лечение в болницата са свързани именно с онкология, а също и със спортна медицина и травматология, сърдечно-съдова медицина, ортопедия, периферна нервна хирургия и други. 

Пластичната хирургия също е много важен елемент от дейността на медицинското заведение. WPK е и първата частна клиника в Австрия, в която пилоти могат да преминат годишните си задължителни прегледи за летателна годност и да получат медицинско разрешително да упражняват професията си. 

"Ако се чудите защо хората идват при нас - в Австрия, за да се лекуват - това е заради бързия достъп до новорегистрирани лекарства. Средното време между регистрацията на ново лекарство и отпускането му е три месеца", разказа проф. Кристоф К. Цилински, медицински директор на WPK и координиращ лекар на Централноевропейския център по ракови заболявания Academy Cancer Center към WPK. Той подчерта, че в някои части на Европа този срок достига 1 година. 

"За мен най-важното е да разполагаме с най-добрите доктори. Не е въпрос на машини или медицинско оборудване, такова трябва да има, най-важното обаче е да разполагаме с опитни лекари, специалисти в областта си", добави д-р Валтер Ебм, главен акционер и главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik.

От май 2020 г., след ограниченията за пътуване, наложени поради пандемията от Covid-19, болницата стартира и онлайн здравен център, като дигитално медицинско решение, за да осигури непрекъснатост на грижите за пациентите по време на наложените ограничения за пътуване. Две години по-късно обаче дигиталната здравна платформа е незаменимо допълнение към традиционните здравни грижи, предлагани от световнопризнатата болница.

"Това е един начин, по който пациентите могат да се убедят предварително, че клиниката е подходяща за тях. Чрез онлайн здравния център, също докторите ни могат да проследят възстановяването на хората, които са лекували, дори и те да са в чужбина", добави Ема Хафнер.