Все повече американски производители местят производството си от Китай в други страни, след като търговското напрежение между Вашингтон и Пекин продължава вече втора година, пише The Wall Street Journal.

Производителят на мебели Lovesac Co произвежда около 60% от продукцията си в Китай днес при 75% в началото на годината. "Местим производството към Виетнам много агресивно", казва Шон Нелсън, главен изпълнителен директор. Планът е към края на годината компанията да спре производствена дейност в Китай.

Компаниите се подготвят да пренаредят световната верига за доставки, очаквайки дълъг период на влошени отношения между двете най-големи икономики в света. Мениджъри в компаниите казват пред изданието, че местят преместването се е ускорило, след като митата за внос от Китай в САЩ се покачиха от 10% на 25% през май.

Yeti Holdings, която произвежда хладилни чанти, също планира да премести по-голямата част от производството си до края на годината. iRobot Corp. е избрала да започне производството на новата си прахосмукачка в Малайзия през тази година. Производителят на дизелови двигатели Cummins Inc. изчисли, че е избегнала $50 милиона в мита, след като премести дейността си в Индия и други държави.

Apple обмисля да изтегли до 30% от производството си от Китай

Apple обмисля да изтегли до 30% от производството си от Китай

Заради търговската война

Официални данни показаха, че вносът от Китай в САЩ през май е паднал с 12 процента, спрямо година по-рано - най-големият спад от кризата насам.

От това най-много печелят останалите страни в Азия, където досега производството бе по-малко, например Виетнам, Индия, Тайван и Малайзия. Много от тях отчетоха рязко увеличение на износа, макар в някои случаи (като Виетнам) това да се дължи на пренасочване на стоките през страната преди да заминат за САЩ, за да бъдат избегнати митата.

Очаква се до края годината вносът от Виетнам в САЩ да достигне $64,8 милиарда, повишение от 36 процента.

Няма данни обаче американските компании да връщат производството обратно в Щатите от Китай, както президентът Доналд Тръмп се надяваше, като причината е твърде високите разходи за труд там, в сравнение с Югоизточна Азия.

Икономическият успех на Виетнам донесе проблеми със САЩ

Икономическият успех на Виетнам донесе проблеми със САЩ

Много компании използват страната, за да избегнат митата за внос. Сега Вашингтон запушва тази дупка