Виетнам успя да се възползва от търговската война между Съединените американски щати и Китай, но радостта бързо бе помрачена, след като Вашингтон реши да "ореже крилата ѝ", пише Nikkei.

Търговските данни, публикувани в сряда, показват, че вносът в САЩ от Виетнам е достигнал $25 милиарда през първите пет месеца на 2019 г. - 36 процента ръст на годишна база. През същия период на миналата година бе регистрирано едноцифрово повишение. Така азиатската държава се нарежда на осма позиция при вноса в САЩ, четири места по-високо в класацията, изпреварвайки държави като Индия.

Голяма част от този ръст се дължи на дейността на компании, които са базирани другаде в Азия (особено Китай), които пренасочват износа през Виетнам, за да избегнат мита. Както и на производители, които местят производството там поради същата причина. Вашингтон обаче не е доволен.

Във вторник Департаментът по търговия наложи мита от до 456 процента върху вноса на стоманени продукти от Виетнам, чиято страна на произход е от Южна Корея или Тайван. Наскоро Вашингтон приложи подобна мярка и за стоманата от Китай, пренасочена през държавата.

САЩ наложи мита върху вноса от Южна Корея и Тайван през декември 2015 и февруари 2016 г. Компаниите от двете страни пращат продуктите си към Виетнам, където те преминават "минимална обработка", след като се изнасят за САЩ. Доставките на някои продукти от Виетнам са се увеличили с до 900% след въвеждането на митата.

Вашингтон добави Виетнам и към списъка си с държави, които са наблюдавани заради съмнения, че манипулират валутата си.

Преместването на производството от Китай към Виетнам попадна в полезрението на президента Доналд Тръмп, който разкритикува страната миналата седмица. "Виетнам се възползва от нас по-зле, отколкото Китай", каза държавният глава.

Виетнам излиза като победител от търговската война, като внася все повече в САЩ

Виетнам излиза като победител от търговската война, като внася все повече в САЩ

С този темп страната съвсем скоро може да изпревари и Великобритания, Индия и Франция