Цените на норвежката сьомга се повишиха до рекордно ниво, тъй като спадът в предлагането се съчетава с процъфтяващото търсене в световен мащаб.

Цените на луксозната риба почти се удвоиха през изминалата година до най-високите за всички времена 76.09 крони (9.41 долара) за килограм, според официалната статистика на Норвегия.

Все по-големият брой хора, залагащи на здравословния живот, и нарастващото потребление в развиващите се страни като Бразилия и Китай означават, че светът не може да получи достатъчно от рибата, използвана в разнообразни деликатеси в различни национални кухни, пише Bloomberg.

Търсенето в тези страни и навсякъде другаде е невероятно добро, отчита Горян Николик, анализатор на морски дарове в Rabobank International.

Пазарът е притиснат и от страна на предлагането. Производството се нуждае от по-дълго от очакваното време, за да се възстанови след катастрофалната 2016 г., когато запасите от сьомга по целия свят бяха опустошени от паразитни морски въшки, включително и в най-големия производител - Норвегия.

Търсенето на сьомга по цял свят е по-високо отвсякога

Търсенето на сьомга по цял свят е по-високо отвсякога

В същото време морски бактерии, предизвикани от цъфтящи водорасли, убиха милиони риби в Чили, вторият най-голям доставчик на сьомга в света.

Студените норвежки води през тази година означават, че сьомгата яде по-малко и става по-малка. Чилийските рибни ферми също уловиха рибата по-рано, поради опасения за нов цъфтеж на водораслите, посочва Николик.

Слабото начало на миграцията на сьомгата в Аляска, когато дивата риба се придвижва към горната част на реките, за да хвърли хайвера си, също допринася за тревоги за доставките, според анализатора на Bloomberg Intelligence Алвин Тай.

"Очакванията бяха за възстановяване на предлагането и това не се случи. Пазарът наистина беше натиснат към нов връх", отбелязва Николик.

Все пак това не е лоша новина. Очакват се повече доставки, а цените се предвижда да спаднат точно навреме за летния барбекю сезон в Европа и Северна Америка, когато потребителите купуват повече месо и намаляват рибата, отчита експертът.