Руската промишлена група "Норникел" води преговори за преместване на цялото си производство на мед в Китай, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Ако това стане факт, ще е първата подобна "емиграция" на голям металургичен комбинат, след като САЩ и Великобритания забраниха на борсите да приемат алуминий, мед и никел, произведени в Русия. От друга страна, така "Норникел" ще премести производството си в държавата, която е и най-голям негов купувач.

Как САЩ и Филипините опитват да попречат на Китай да заеме водещата роля в добива на никел

Двете страни, които опитват да попречат на Китай да заеме водеща роля в добива на никел

Металът е от ключово значение за производството на електрически автомобили

От април се говори, че компанията на Владимир Потанин - втория най-богат руснак, ще затвори стария си обект заради невъзможност да поддържа оборудването му и се насочва към Китай. През юни представители на китайската China Copper са пътували до Москва за обсъждане на евентуална съвместна дейност. Вече се говори и за конкретни локации.

Новият завод ще има капацитет от 450 000 тона мед годишно, т.е. около 2% от световния добив. Той трябва да бъде построен до средата на 2027 г., като "Норникел" ще го снабдява с 2 млн. тона меден концентрат годишно.

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Важни решения за форума на Г7

Според "Ройтерс" China Copper, която през собственика си Chinalco е директно управлявана от правителството, единствена сред китайските държавни фирми е проявила интерес към проекта. Другите, с които са водени разговори, са свързани с регионалните власти в различни провинции и смятат работата с чуждестранни партньори за по-рискова.