Британският министър-председател Риши Сунак е наложил забрана за внос на руски диаманти, мед, никел и алуминий, съобщи Sky News.

"Сунак обяви на срещата на върха на Г7 забрана за внос на руски диаманти, мед, алуминий и никел", съобщава телевизионният канал.

"По-късно тази година ще приемем законодателство за забрана на вноса на руски диаманти и за спиране на целия внос на мед, алуминий и никел с руски произход, като надградим съществуващите забрани за руското желязо и стомана", уточнява кабинетът на министър-председателя в изявление, разпространено от неговата канцелария.

Освен това Великобритания налага санкции на 86 лица и компании, свързани с руския военнопромишлен комплекс.

Според изявлението на ръководителя на британското правителство сред лицата, които ще попаднат под санкции, ще бъдат тези, "които участват в ключови източници на приходи като енергетиката, металургията и корабоплаването".

Все още обаче не е предоставен списък на конкретни лица и компании.

Сунак отбеляза, че Лондон вече е наложил санкции на повече от 1500 лица и компании от Руската федерация, като е замразил активи на стойност над 18 млрд. лири стерлинги в Обединеното кралство. Той заяви, че ограниченията са засегнали търговията със стоки между Обединеното кралство и Русия на стойност над 20 млрд. паунда.

Срещата на върха на Г7 започва на 19 май в Хирошима, Япония.