САЩ и Филипините се опитват да попречат на Китай да заеме водеща роля в добива и преработката на никел, предава Bloomberg. Метелът е от решаващо значение за батериите на електромобили и все повече държави буквално ламтят за него.

Според запознати, една от разглежданите мерки срещу потенциална доминация на Пекин е тристранно споразумение, чрез което Филипините ще доставят суровини за никел, САЩ ще предоставят финансиране, а трета страна като Япония, Южна Корея или Австралия ще предложи технологията, необходима за топене и рафиниране.

Евтин никел от Индонезия залива пазара и това е проблем

Евтин никел от Индонезия залива пазара и това е проблем

За малко повече от десетилетие страната увеличи деветкратно производството си в мините

Дискусиите се провеждат на фона на нарастващата загриженост на САЩ относно доминиращата позиция на Китай в преработката на никел в Индонезия. Страната е най-големият доставчик на минерала.

Според прогнози на експерти, първичното търсене на метала, който традиционно се използва за производство на неръждаема стомана, ще нарасне с около една трета до 4,4 милиона тона годишно до 2030-а година.

Снимка 566065

Източник: iStock

Евтиният никел от Индонезия, който залива пазара

Към днешна дата Индонезия е отговорна за над половината от световните доставки на този важен елемент.

Възходът на страната като водещ играч в световната никелова индустрия, се оказва забележителен. Доминацията на страната идва въпреки общата съпротива от страна на ЕС чрез Световната търговска организация.

За малко повече от десетилетие Индонезия изцяло трансформира бизнеса си за износ на никел - страната увеличи деветкратно производството си в мините. Тя и Китай сега произвеждат около 70% от общото предлагане на никел в света. Конкурентите им в Австралия и на други места са заплашени от потенциално излизане от бизнеса.

Индонезия използва енергия от въглища, за да добива голяма част от своя никел, което оставя голям въглероден отпечатък. Има и твърдения за обезлесяване, замърсяване и загуба на биоразнообразие, произтичащи главно от доклад на американската организация с нестопанска цел Climate Rights International.

Индонезия иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

Държавата, която иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

В страната, която е 4-та по население, се строи и най-големият в света завод за никел