Индустрията за добив на никел в световен мащаб е под напрежение и основната причина е свръхпредлагането на евтин никел от Индонезия. Постоянното предлагане продължава да осигурява голям глобален излишък, оказвайки натиск за намаляване на цената на никела. Към този момент Индонезия е отговорна за над половината от световните доставки на този важен елемент.

Възходът на Индонезия като водещ играч в световната никелова индустрия, се оказва забележителен. Доминацията на страната идва въпреки общата съпротива от страна на Европейския съюз чрез Световната търговска организация.

За малко повече от десетилетие Индонезия изцяло трансформира бизнеса си за износ на никел - страната увеличи деветкратно производството си в мините. Тя и Китай сега произвеждат около 70% от общото предлагане на никел в света. Конкурентите им в Австралия и на други места са заплашени от потенциално излизане от бизнеса, пише Oilprice.

Предупреждения за спиране на бизнеси

Френският миньор Eramet наскоро предупреди, че не е далеч денят, когато Индонезия ще затвърди позицията си на най-големия достачик в доставчик, затривайки конкурентите си.

Основателят и председател на Fortescue Metals Group и един от най-богатите хора в Австралия Андрю Форест наскоро помоли Лондонската борса за метали да направи разликата между "мръсен" и "чист" никел. По думите му борсата трябва да се научи да разделя никела въз основа на свързаните с него въглеродни емисии, позволявайки на купувачите да избират устойчивост. Вероятно той има предвид компании, използващи батерии от евтин никел, добиван в Индонезия.

Индонезия иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

Държавата, която иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

В страната, която е 4-та по население, се строи и най-големият в света завод за никел

Индонезия използва енергия от въглища, за да добива голяма част от своя никел, което оставя голям въглероден отпечатък. Има и твърдения за обезлесяване, замърсяване и загуба на биоразнообразие, произтичащи главно от доклад на американската организация с нестопанска цел Climate Rights International. Докладът се позовава на проекта за добив и преработка на никел на остров, Халмахера, където са премахнати хиляди хектари гори и са замърсени реки и морето.

Падащата цена на никела принуждава някои мини да спрат работа.

Някои мини за никел вече са затворени, докато други трябва да обмислят да го направят скоро. Междувременно големи миньори като BHP заявиха, че е много малко вероятно техните операции с никел да са печеливши преди 2030 г. Компанията обяви и планове за цялостен одит на дейността с никел, потенциално включващ затварянето на Nickel West - действие, което би застрашило над 3000 служители.

Производителят на редкоземни елементи Lynas пък наскоро отчете 74% спад на нетната печалба до едва 39,50 милиона щатски долара за втората половина на 2023 г.

Цената на никела спада, но това може да се промени

Никелът незаменим при производството на батерии, неръждаема стомана и различни сплави. Металът заема основна позиция в съвременната електроника и високоефективните технологии.

JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона долара

JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона долара

Случаят беше разгласен от Лондонската борса за метали миналата седмица

Нискокачественият никел е суровина за неръждаема стомана, докато сортът от висок клас намира приложение в продукти като акумулатори за превозни средства и т.н.

За Запада, който се фокусира върху "чистите" суровини, индонезийският никел не е вариант. Не само, че е проблематичен, но свръхпредлагането продължава да прави други мини по света по-нежизнеспособни.

Светът става свидетел на значителен спад в цената на никела. Цените са надолу с над две трети от най-високото ниво от 50 000 щатски долара за метричен тон през 2022 г. до около 16 500 щатски долара преди няколко дни.

Според доклад на Reuters, търговци и анализатори смятат, че и Китай, и Индонезия планират да намалят производството на никел с поне 100 000 метрични тона тази година.