JPMorgan Chase получи торба с камъни вместо никел. Това се случи след като е станало объркване в склад в Ротердам. Не е ясно дали това се дължи на инцидент, кражба или измама, предава Business Insider.

Случаят беше разгласен от Лондонската борса за метали миналата седмица и явно показва рисковете от търговията със стоки и всъщност това не е първият случай на такава груба изненада.

И швейцарският търговец Mercuria Energy беше изпаднал в подобна ситуация, след като получи боядисани със спрей камъни вместо мед на стойност 36 милиона долара, който беше поръчал. Това се случи през март 2021 г.

Търговците на никел отново заработиха под пълна пара

Търговците на никел отново заработиха под пълна пара

След като Лондонската борса отвори търговията

През ноември 2022 г. гигантът Trafigura откри, че вместо поръчания никел, е получил стомана и желязо.

Цените на никела скочиха до около 50 000 долара за метричен тон на в началото на месец март (7-и) 2022 г. и след това до 100 000 долара за тон ден по-късно, нов момента са паднали до около 22 800 долара за тон тон.

Някои от ключовите фактори, които благоприятстват измамите със стоки е, че голяма част от документите във веригата за доставки все още изискват да бъдат ръчно обработвани и документирани, с малка стандартизация в различни компании, региони и държави.

Понякога документите се фалшифицират от високотехнологични фотокопирни машини, които дори могат убедително да дублират водни знаци.