Търговците на никел заработиха под пълна пара тази сутрин, след като Лондонската метална борса най-накрая отвори отвово и обнови търговията със скъпия метал. Това става след едноседмично спиране на пазара, заради анулирането на много сделки поради новата висока цена.

Борсата в Лондон определи нови ценови лимити, за да предотврати повторение на сътресенията от миналата седмица, съобщават британските медии. Тогава борсата беше принудена да затвори пазара на фона на ценови скок, който накара търговците да търпят рекордни загуби.

Вследствие на хаотичната търговия обаче, цената на никела днес падна с 8%.

Ще утихне ли хаосът при цените на никела?

Ще утихне ли хаосът при цените на никела?

Китай спря търговията

Не се знае точно колко време ще отнеме, за да се възстанови балансът на пазара, коментират експерти. Редовните участници вероятно ще останат предпазливи, а инвеститорите, които се интересуват от никела, ще трябва да очакват още дълго нестабилност на глобалните пазари.

Цените на никела се удвоиха повече от два пъти за броени часове миналия вторник, когато китайската фирма Tsingshan Holdings се опита да изкупи огромни количества от метала. След това Лондонската метална борса спря изцяло търговията и отмени сделките за целия ден на стойност $3,9 милиарда.

Tsingshan, който е един от най-големите производители на никел в света, сега е изправен пред загуби от около $8 милиарда.

Русия доставя около 20% от световния никел от клас 1, а цените се завъртяха на фона на страховете, свързани с доставките, след като срещу Русия бяха наложени санкции след военната инвазия в Украйна.

Цената на никела на лондонската борса стигна за кратко 100 000 долара за тон днес

Цената на никела на лондонската борса стигна за кратко 100 000 долара за тон днес

Ръстът на цената само от вчера е над 110%