Днес фючърсите на никел не се търгуват никъде по света. Това е така, след като цените в Шанхай достигнаха дневния си лимит нагоре в резултат на безпрецедентни движения и спиране на търговията на Лондонската метална борса (LME), предава Bloomberg.

При овърнайт търговията на метала на Шанхайската фючърсна борса, която е най-голямата борса за стоки в Китай, цените нараснаха със 17% до дневния лимит от 267 700 юана ($42 373). Това означава, че няма да има повече сделки по време на текущата сесия, която приключва в 15:00 часа местно време, освен ако сделките не са сключени под тази цена.

Цената на никела на лондонската борса стигна за кратко 100 000 долара за тон днес

Цената на никела на лондонската борса стигна за кратко 100 000 долара за тон днес

Ръстът на цената само от вчера е над 110%

Това е забележително спокоен момент в света на търговията с никел след бурното начало на седмицата, когато цените скочиха с цели 250% само за два дни на LME, коментират експерти. Безпрецедентното рали накара 145-годишната борса да спре търговията с никел във вторник - с възобновяване малко вероятно преди петък.

Припомняме, че на 8 март Лондонската борса на метали спря търговията на никел на пазара, след безпрецедентен скок на цените му. Цената на използвания в батериите от неръждаема стомана и електрически превозни средства метал, нарасна с цели 250% за два дни и се търгува за кратко над $100 000 за тон рано сутринта на вчерашния 8 март.

Други метали намалиха или изтриха печалбите. Алуминият спадна с цели 6,9% до $3483 за тон, което най-големият спад от 2018 година насам.

Драматичният скок на никела беше задвижван от свиване, което принуди гигантския производител Tsingshan Holding Group Co. и неговите брокери да ликвидират някои къси позиции, натрупани в продължение на месеци.

За разлика от LME, стоковите фючърси в Китай са обект на ограничения на ежедневните колебания на цените, за да се избегнат големи скокове във волатилността. Никелът се покачи до дневния лимит на SHFE в понеделник и вторник, преди спирането в сряда.

Освен това, борсата увеличи таксите за транзакции за никел и други стоки, което представлява още един ход за успокояване на пазара.

Каква ще бъде цената на никела през 2022 година

Каква ще бъде цената на никела през 2022 година

Покачването на цените на метала основно се дължи на намаляващите му запаси