Wells Fargo уволни над 100 души, след като стана ясно, че те са източвали средства от фондовете, предназначени за подкрепа на малкия бизнес в САЩ, предаде Bloomberg, позовавайки се на свой източник от банката.

"Прекратихме договорите на тези служители и ще сътрудничим напълно на законодателите", е посочил Дейвид Галорезе, ръководителят на поделението за човешки ресурси в любимата банка на Уорън Бъфет, в изявление до работещите.

Най-често източването на средствата е осъществявано чрез фалшиви кандидатури, заявявани и одобрявани от самите представители на финансовата институция. Така те са насочвали към самите себе си субсидии по програмата за кредитиране при икономически бедствия на Бюрото за малки бизнеси на страната.

Wells Fargo съкращава 26 500 души през следващите 3 години

Една от водещите американски банки съкращава 26 500 души през следващите 3 години

Нарастващите глоби и спадащи приходи ще затворят 800 клона на банката до 2020 г.

До разкриването на схемите се стигна, след като бюрото е подало сигнал за "съмнителни" кредити в размер на 1,3 млрд. долара, извършени от банката, в резултат на което от Wells Fargo са провели вътрешно разследване. Очевидно много от тях са злоупотребявали многократно, защото безвъзмездната помощ по тази програма може да бъде в размер на до 10 хил. долара за фирма.

Според Галорезе, в източването на средствата не са били замесени клиенти на финансовата институция, която ще продължи да разследва одобрените субсидии по програмата за малките бизнеси. "Ако открием и други измами, ще предприемем съответните действия", изтъква той.

Wells Fargo е известна с машинациите, извършвани от служителите ѝ. Преди банката беше в епицентъра на грандиозен скандал за източване на средства, при който работещите в нея са създавали фалшиви спестовни и чекови сметки от името на клиенти на банката, но без тяхното съгласие.

Wells Fargo плаща $2,1 милиарда за измами с ипотечни облигации

Wells Fargo плаща $2,1 милиарда за измами с ипотечни облигации

САЩ вече няколко години разследват виновните за финансовата криза

Схемата е продължавала цели 14 години, преди да бъде разкрита, което доведе до глоба в размер на 3 млрд. долара за Wells Fargo и уволнението на главния изпълнителен директор Джон Стъмпф, който трябваше да плати глоба от 17,5 млн. долара, припомнят от Zero Hedge.

Наскоро стана ясно, че и служителите на JPMorgan са източвали средства от програмата за подкрепа на малките бизнеси, като в този случай банката се видя принудена да уволни над 500 души от персонала си.