В последните си дни администрацията на американския президент Доналд Тръмп добави производителя на смартфони Xiaomi към черния списък на компаниите, за които се смята, че са свързани с китайската армия, пише CNBC. Акциите на технологичния гигант започнаха търговията в Хонконг със спад от над 10%, а поевтиняването продължи и по обяд.

Xiaomi е третият най-голям производител на смартфони в света през четвъртото тримесечие на 2020 г. след Samsung и Apple.

Добавянето на компанията към американския черен списък означава, че на американците вече е забранено да купуват акции, облигации и други финансови инструменти, свързани с компаниите, които според Департамента по отбрана са под влиянието на Народната освободителна армия на Китай.

Всички американски инвеститори трябва да продадат акциите си описаните в списъка компнии до 11 ноември т.г."Департаментът е решен да осветли и да противодействия на стратегията на Китай, която цели модернизация на армията чрез достъп до технологии и експертиза придобити и разработени от компании, университети и научни програми, които изглеждат цивилни, но са свързани с армията", казват от Пентагона.

Xiaomi отрича

Xiaomi отрече обвиненията и заяви, че няма връзки с китайската армия.

"Компанията подчертава, че предоставя продукти и услуги за цивилна и комерсиална употеба. Компанията подтвърждава, че не е притежавана, контролирана или свързана с китайската армия, нито е "комунистическа китайска военна компания" според определението на National Defense Authorization Act (NDAA)", заявиха от Xiaomi. И подчертаха, че ще предприемат "подходящите мерки, за да защитят интересите на компанията и нейните акционери".

Първоначалният вариант на черния списък бе показан през юни 2020 г. и в него са добавени компании като Huawei и производителя на чипове SMIC.

Абишур Пракаш, геополитически анализатор в Center for Innovating the Future, посочи, че добавянето на Xiaomi в черния списък — което означава, че тя е смятана от САЩ за заплаха за сигурността — може да засегне глобалната стратегия на компанията, включително разширяването на пазари като Индия или привличането на кадри от западните държави.

В последните си дни на власт администрацията на Тръмп засилва натиска върху китайския технологичен сектор. Ударът срещу Xiaomi далеч не е толкова тежък, колкото бе този срещу Huawei. Последната бе добавена в още един списък, което направи продажбата на американски софтуер и оборудване на китайския гигант почти невъзможно.

Към черния списък бе добавена и Commercial Aircraft Corporation of China, държавен производител на самолети. CNOOC, най-големият китайски офшорен производител на петрол, пък попадна под удара на Департамента по търговия, което ограничава достъпа ѝ до американски технологии.