Yahoo! Inc. зарязва плана си да прехвърли акциите си от Alibaba Group Holding Ltd. в нова компания след натиск от инвеститори, притеснени относно данъчните рискове около сделката.

Вместо това уеб порталът ще проучва възможността за прехвърляне на активи и пасиви, различни от дяла в Alibaba, заяви базираната в Калифорния компания, цитирана от Blооmbеrg. Промяната дойде, след като бордът на Yahoo бе свикан миналата седмица, за да разгледа опциите за бъдещето на компанията, включително дали да настъпи към продажба на акциите си в китайския гигант за онлайн търговия Alibaba.

Това е поражение за главния изпълнителен директор Мариса Майер, която пое управлението през 2012 г., за да съживи някога доминиращата интернет марка. Тя се опитваше да намери стратегия, която да вкара компанията обратно по пътя на растежа. Нетърпението на инвеститорите започна да се изчерпва, а акционерът Starboard Value LP миналия месец призова компанията да зареже прехвърлянето на акциите си в Alibaba и вместо това да продаде интернет бизнеса си.