Най-голямата корабоплавателна компания в Япония - Nippon Yusen въвежда своята собствена цифрова валута за членовете на екипажа, съобщават източници на Bloomberg.

Целта е моряците по-лесно да управляват, изпращат и прехвърлят парите в местните си валути. Nippon Yusen, която е една най-старите и големи корабни компании в света, развива своя собствена цифрова валута, фиксирана към щатския долар, за да се избегнат колебанията в стойността й. Не се знае дали тя ще използва технологията блокчейн или ще бъде вариант на криптовалута.

Повечето морски екипажи обикновено получават заплатите си в брой или парите им се прехвърлят в банкова сметка. Тъй като те идват от различни държави и често трябва да прехвърлят пари от една страна в друга, цифровите пари им дават възможност по-лесно да проследяват и изразходват доходите си.

Новата система на Nippon Yusen, в която ще се използват смартфони, е на път да дебютира през първата половина на 2019 г., съобщават източниците на Bloomberg.

Японска компания ще плаща заплатите в bitcoin

Тази фирма ще плаща заплатите в bitcoin

4000 служители ще могат да се възползват от това

Японската компания работи с банки и софтуерни разработчици, за да се увери, че цифровите й пари могат да бъдат прехвърлени в местни валути. Тестовете, използващи телекомуникациите (като сателити) на борда на корабите, са успешни, а корабната компания вече прави стъпки да патентова технологията си.

Nippon Yusen обмисля да превърне системата в услуга, която може да предложи и на други фирми.

Компанията притежава или управлява около 800 кораба, всеки от които с екипаж от около 20 до 23 души. Всеки плавателен съд обикновено разполага с 40 000 до 60 000 долара, за да покрие заплатите и разходите. По-голямата част от моряците в японските компании са филипинци или китайци, според данните на Министерството на транспорта на Япония.