Индийските купувачи, след като реализираха внос на украинска и руска пшеница, започнаха да проявяват повишен интерес към българското зърно. Според агенция Bloomberg Индия за пръв път започна да купува българска пшеница.

Търговските източници информират, че след прибирането на рекордната реколта България вече реализира износ на една голяма партида пшеница за индийския пазар, пише SINOR.bg.

През миналата година зърнената реколта в Индия беше компрометирана от силната суша (следствие на Ел Ниньо). Това налага азиатската държава да увеличи вноса до най-високото равнище от 10 година насам - до 3-6 млн.тона.

Анализаторите акцентират, че Индия е вторият по големина потребител на пшеница в света и търговската й политика има сериозно влияние върху конюнктурата на световния пазар.

По данните на Мартин Русев, генерален директор на Vitagrain BG - София, българските износители вече са сключили договори за доставка на 200 хил. т пшеница за Индия.

През изминалите десетилетия вносът на пшеница в Индия беше доста ограничен, тъй като вътрешното производство покриваше нуждите на страната. Доставките на пшеница от черноморския регион започна да се увеличава след като индийското правителство редуцира импортните мита, а след това изобщо ги отмени.

По данни на водещата украинска аналитична агенция УкрАгроКонсалт от началото на сезона 2016/17 г. досега Индия напазарува рекордните 1,5 млн. тона украинска пшеница. През ноември швейцарската компания Solaris Commodities реализира износ за Индия на 48 хил. тона руска пшеница.

Явно сега е дошъл момента и България да се възползва от благоприятната конюнктура. През миналия месец кораб Orient Lucky, превозващ българска мека пшеница беше разтоварен в индийското пристанище Мудра.