Приходите от износа на пшеница от страните в Европейския съюз през 2017 г. са намалели с 27,5% до 4,03 милиарда евро от 5,55 млрд. евро през 2016 г., показват данни на Европейската комисия.

Все пак през последния месец на миналата година спадът е забавил темпо до 17,4% спрямо декември 2016 г., като доставките за чужбина са възлезли на 347 млн. евро, коментира данните sinor.bg.

В най-голяма степен е намалял износът за някои от традиционните купувачи на европейска пшеница - за Египет например понижението е с 25% до стойностен размер от 1,35 млрд. евро.

Русия се очертава като абсолютен лидер в износа на пшеница

Русия се очертава като абсолютен лидер в износа на пшеница

Актуални прогнози за реколтата и експорта

Като причина за спада в износа на пшеница от ЕС са посочени повишаването на обменния курс на еврото спрямо останалите световни валути. Както и нарасналата конкуренция от страна на традиционни производители като Русия и Аржентина, подбиващи цените на международните пазари.

Положението не е много по-розово и през настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли 2017 година, коментира sinor.bg.

В края на февруари доставките от ЕС за трети страни са намалели с 19% до 12,84 млн. тона, а големи производители на пшеница в общността като България, Румъния, Германия и Полша отчитат спад на износа за трети страни на годишна база, подчертава изданието.