Ако се стремите да се изкачвате по кариерната стълбичка и да получавате все повече доверие и пари, определено трябва да избягате от вредните навици или да не позволявате да придобиете такива.

Вижте кои от тях ви спъват по пътя към израстване в компанията според Reader`s Digest.

Не сте достатъчно инициативни

Освен ако не сте абсолютно начинаещи, мениджърите разчитат да вършите задачите си без да сте зависими. Те ви наемат с очакването да могат да спестят време и пари, но ако постоянно ги питате какво да правите и как да постъпите, това говори за липса на инициатива и подход от ваша страна. Ръководителите трябва да ви имат доверие без да се налага непрекъснато да проверяват дали и как сте изпълнили определена задача. Ако времето и вниманието им е ангажирано до голяма степен с вас, то те ще потърсят служител, който е находчив и може да се справя сам. Така той няма да им отнема от времето.

Не сте отдадени

Просто да присъствате на работното място, не е никак достатъчно. Когато си мълчите и не се включвате в заседания, разговори и дискусии, вие не показвате заинтересованост. Трябва да си личи, че сте отдадени на това, което правите и работите с желание, за да стигнете до повишение.

Смесвате работата с удоволствието

Флиртовете на работното място с колега не са рядкост. Повечето работодатели не толерират любовни взаимоотношения на работното място, защото, ако нещата не се развият по най-добрия начин, това ще рефлектира върху динамиката и качеството на свършената работа. Връзка с колега е сериозен минус пред работодателите, когато решават кои служители заслужават повишение.

Идвате късно и си тръгвате рано

Дори да сте сигурни, че това не пречи на шефа ви и не е проблем, то, определено на вашите колеги прави впечатление, особено когато е твърде често. Подобно поведение говори, че работата не е приоритет и няма как да ви заведе до повишение.

Оплаквате се

Никой не харесва да бъде около непрекъснато недоволни хора. Дори да са съгласни с вас, колегите ви не харесват да се оплаквате непрестанно. Това ви кара да изглеждате като негативна личност и може да попречи на екипната работа с останалите служители. Защото имайки предвид отношението ви, те няма да искат да работят заедно с вас.

Не сте наясно

Всяка компания определя своите цели и аудитория и дори да си мислете, че не се налага да ги знаете не е така. Заинтересоваността ще ви помогне в стремежа ви към по-високите позиции.

Песимист сте

Ако непрекъснато изтъквате причини защо даден проект няма да се получи, то на вас няма да се гледа с добро око. Трябва да намерите баланса и да търсите начини една идея да стане успешна. Няма мениджър, който да се зарадва да чуе, че даден план не може да се реализира.

Отхвърляте допълнителна работа

Отказването да свършете допълнителна или извънредна работа показва, че не сте отборен играч. Никой не очаква да се съгласите с възторг, но трябва да сте готови да помогнете.

Прехвърляте вината

Някои хора са на принципа, че винаги са прави и няма как да сгрешат. Ако прехвърляте вината и не поемате отговорност за грешките си, настройвате останалите колеги срещу вас. Няма как да ви изберат пред хора, готови да предложат решения и да се справят с възникнала ситуация.

Обличате се неподходящо

Ако на работата ви няма определен дрескод, това не означава, че всичко е позволено. Експерти съветват да се придържате към максимата "Обличайте се за работата, за която мечтаете, а не за работата, на която сте сега".