Прогнозите за икономиката изглежда доста негативни, а компаниите очакват да продължат с освобождаването на хора. Но ако смятате, че пандемията означава, че не бихте могли да преговаряте с работодателя си за по-висока заплата, това не е точно така.

"Много компании имат рекордни резултати, дори и сега", казва кариерният консултант Карън Кофи пред платформата Quartz. Тя съветва служителите да не възприемате автоматично, че работодателят им се справя трудно, защото компаниите се надяват служителите им да смятат така и да не повдигат въпроса за повишението на възнагражденията.

Вместо това Кофи съветва работещите да се обърнат към шефовете си за тази тема така, както и преди пандемията. Ако и вие се готвите да инициирате подобен разговор, тя дава няколко полезни съвета как служителите могат да постъпят към този въпрос в настоящата ситуация.

Не споменавайте икономическата ситуация при преговорите

"Не включвайте пандемията в своя разговор за повишение. Бизнесът не е спрял, така че не отваряйте такава възможност за избягване на въпроса", обяснява Карън Кофи.

Ако все пак шефът ви отиде в тази посока, коментирайте своите усилия, с които позволявате на компанията да се справя добре и в тази тежка ситуация.

Не коментирайте личното си финансово състояние

Пандемията засегна работата и възнагражденията на много хора, така че може би на първо четене звучи логично да споменете, че съпругата или съпругът ви са били съкратени. А това е причината да искате по-високо възнаграждение.

Кофи обаче съветва тази тема да не присъства в преговорите. "От значение са отношенията ви с вашия ръководител. Но прекалено откровените признания по тази тема не касаят компанията", посочва експертът и добавя, че е по-правилно да не фокусирате върху приноса си за своята работа.

Не се отказвайте

Ако все пак шефът откаже сега да повиши заплатата ви, не се отказвайте. По думите на Карън Кофи това не е краят на преговорите. "Ако ви кажат: "Не, сега не е подходящо време за това", тогава отговорете: "Добре. Тогава можем ли да поговорим пак след два месеца?", предлага тя.