2016 г. вече започна, а с нея идват новите възможности, преживявания и победи. За да успеете да извлечете максимума от всички тях, ви представяме 7 фантастични и провокиращи мисленето кариерни съвета от 7 от най-успешните хора.

Списъкът е съставен от Business Insider.

Ричард Брансън: Не хабете енергията си върху т.нар. провали

Майката на бизнесмена го е научила, че съжалението и разкаянието са просто загуба на енергия. „Времето, което хората хабят за размишляване върху провалите, вместо да вложат тази енергия в друг проект, винаги ме изумява. Забавлявам се, когато управлявам всичките бизнеси на Virgin, така че някой временен неуспех никога не е лошо преживяване, а просто крива на обучение”, посочва основателят и председател на Virgin Group.

Марк Кюбан: Бъдете слушатели

Един ранен ментор научил Марк Кюбан, че най-важното умение е да слушаш. Посъветвал го в началото на всяка среща да напише думата „слушай” в най-горната част в тефтера си и да я използва за напомняне през цялата среща. Чрез слушане той нямал предвид просто да си стои тихо и да изчаква реда си, за да говори. Той имал предвид наистина да се фокусира върху това, което другият човек казва.

Пат Уадорс (LinkedIn): Изберете опита пред титлата

Старшият вицепрезидент в социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn Пат Уадорс споделя този съвет за хора, които започват кариерата си, но той е добър и за всички, намиращи се на който и да е етап от професионалното си развитие.

„Ще правите движения встрани. Ще сменяте индустрии. Това, което търсите, не е титла или название, а опит и умение”, споделя тя.

Джери Зайнфелд: Фокусирайте се върху правенето на добра работа, а не върху саморекламата

Актьорът веднъж сподели, че грешният съвет, който можеш да дадеш на нов комедиант или който и да е млад професионалист, е, че „трябва да правиш повече, за да се промотираш. Това е най-лошият съвет. А най-добрият е да си вършиш работата и няма да се налага да се притесняваш за нищо друго”.

Амит Синг (Google): Ходете встрани, за да се изкачите

Преди шест години Амит Синг напуснал хубава работа в Oracle, за да помогне на Google да създаде нов и дотогава недоказан бизнес – Google Apps for Work.

Навремето това изглеждал доста рисков ход и той трябвало да се премести заедно със семейството си от Бостън в Сан Франциско.

Обръщайки се назад, Синг споделя, че е научил добър съвет.

„Когато се намиращ в този момент: поеми риска. Някои може да помислят, че това е бил малък риск за мен, но тогава за мен не беше така. Имах чудесна кариера в Oracle, затова да се преместя тук беше голямо нещо”, казва Амит Синг.

Той научил, че понякога трябва да предприемеш „страничен ход, за да стигнеш до нещо по-голямо, което може да не е очевидно веднага”.

Стив Джобс: Поискайте помощ

Когато вече покойният създател на Apple бил на 12 години, се обадил на легендарния технологичен основател Бил Хюлет, за да го помоли за резервни компютърни части. В крайна сметка Хюлет му дал работа.

В интервю през 1994 г. Стив Джобс казал, че това, което научил от случката, е, че повечето хора нямат такъв вид изживявания просто защото „не питат”.

Затова ключът към успеха е много лесен: поискайте помощ.

„Никога не съм срещал човек, който не е искал да ми помогне, ако го помоля за помощ”, споделил Джобс.

Шерил Сандбърг (Facebook): Не позволявайте на страха да ви спре

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг има дълъг низ от успехи – от директор на екип в секретариата към Министерството на финансите на САЩ до подпомагане на Google да се превърне във феномен на рекламните продажби, което прави сега във Facebook.

„Вярвайте, че можете да направите всичко. Това е важно за всички и особено за жените. Не позволявайте на никого да ви каже, че не можете да имате и значима професионална кариера, и пълноценен личен живот. Когато чуете някой да ви казва, че не можете да направите нещо, знайте, че можете и започнете да научавате как. Запитайте се: „Какво бих направил/а, ако не се страхувах?”.