Оказва се, че гигантите Facebook, Google, Apple и Oracle и редица други компании предлагат високо платени позиции без да изискват диплома за висше образование.

Данни на социалната мрежа за делови контакти Linkedin показват, че вече компаниите не държат толкова на свидетелството от университета, а на придобитите умения и опит. Професионалният стаж вече се приема като еквивалентен на дипломата за висше образование, пише MarketWatch.

Сред високо платените работни позиции, за които не е задължително притежаването на диплома е бранд директор в Apple. В обявата се казва, че бакалавърска или магистърска образователна степен, както и предишен професионален опит са предимство. Постът на редактор в Apple отново не подбира кандидатите спрямо това, дали имат висше образование.

It компанията Oracle също цени повече знанията. В нея позицията на акаунт мениджър за Бостън също изисква или висше образование, или опит в същата сфера. Акаунт мениджърът на Google Cloud в Чикаго трябва също да притежава една от двете квалификации, но нито едно от компаниите не изисква диплома от колеж.

Бранд директорите в Сан Франциско могат да печелят около $200 000 на година. А редакторите и акаунт мениджърите близо $60 000 според Glassdoor.

По данните от Linkedin най-добре платените професии без необходимост от висше образование са машинен дизайнер, електротехник, производствен техник и телекомуникационен техник. За машинните дизайнери в големите компании има 8 пъти по-малка вероятност да им искат диплома, отколкото заетите в малките фирми. Заплатата на машинните дизайнери е около $71 000, а на електротехниците - $60 000.

Хана Мади, UX дизайнер в Netflix споделя:

"Не само нямам висше образование, но прекъснах и училище. Работех като заместник на гробищата, като пекар, докато не получих работа като дизайнер. Уменията, които ѝ печелят работа в Netflix, придобива от съвместни проекти с приятели, както и самоинициативата ѝ да се научи да програмира. "

Тя е започнала да изпраща портфолиото си на работодатели усилено, докато най-накрая я забележат.

Дипломата за висше образование все още оказва влияние върху пазара на труда. Докато служителите, които са завършили само училище, могат да печелят $35 256 на година, тези с диплома от университет стигат до възнаграждение от $59 124.

Експертите обаче, твърдят, че въпреки липсата на диплома, много хора могат да си намерят сериозна работа стига да продължават да се квалифицират. Рандалин Хил, експерт по кариерните въпроси, която няма диплома от университет, казва, че в такива случаи човек трябва да продължава да се образова.

Според нея това може да стане чрез допълнителни курсове, сертификат от Facebook Blueprint или кратък курс по Google Analitycs, книга в сферата на дадената работа.

Друг, голям помощник при липсата на диплома от университет е работенето безплатно.

"Не го правете постоянно. Има разлика между това да сте наети и да се трудите безвъзмездно, и това да правите нещо, което харесвате. Опитайте този вариант за малко и след това покажете наученото", добавя тя.

Според нея е добре да си правите равносметка колко полезна е била дадената заетост, задавайки си следните три въпроса: Какво научих? Как това ми помага професионално? Как създавам стойност са себе си ли за някой друг?