Пет минути. Точно толкова имате, когато отидете на интервю за нова работа, за да направите правилното впечатление.

Поне това показва ново изследване на Career Builder - работодателите преценяват в първите пет минути дали кандидатът е подходящ за позицията и компанията. А някои от тях (7%) решават дори в първата минута.

Това означава, че имате много малко място за грешки - затова трябва да се подготвите.

Проучете внимателно историята на компанията, нейната мисия, настоящите продукти или инициативи и ако можете - научете нещо за човека, който ще води интервюто.

Подгответе се и с отговор на най-популярните въпроси. Най-трудно се отговаря на поканата "Разкажете ми нещо повече за вас". Намислете си предварително няколко изречения и в никакъв случай не повтаряйте резюмето си - но може да разкажете защо досегашния ви опит ви прави идеален за позицията. Не се притеснявайте да разкажете и нещо по-лично - като доброволческа работа.

Но не правете това!

Ако не се подготвите добре за интервюто, си отваряйте много капани. Преди да разкажем къде се крият те, ще посочим някои от най-екстремните и странни ситуации, посочени в изследването: кандидати за започвали да пеят по средата на интервюто, искали са коктейл, предлагали са тиква за добра енергия и са поискали да опитат кафето на интервюиращия.

А сега, към по-обичайните.

Почти три четвърти от запитаните казват, че ако хванат кандидат в лъжа, моментално ще прекратят интервюто. Хубаво е преди интервюто да изключите звука на телефона си - отговарянето на съобщение или дори обаждане по време на разговора особено много не се харесва на две трети от запитаните и ще разруши шансовете ви да бъдете наети.

Дръжте се на ниво: не използвайте обидни думи, още по-малко псувни, и се облечете подходящо, препоръчват половината от анкетираните. Не говорете негативно и за предишния ви работодател.

Помнете, че не само интервюиращият трябва да задава въпроси. Ако го правите и вие, и то с подходящи въпроси, ще си спечелите точки, тъй като ще демонстрирате истински интерес към позицията, както и това, че сте се подготвили добре.

Не е само какво говорите, но и как се държите. Две трети казват, че избягването на очен контакт е грешка, която ще намали шансовете ви. 30% посочват, че липсата на усмивка, играта с пръсти с нещо на масата и лошата стойка също увреждат възможността да бъдете наети. Освен това: не играйте твърде много с косата или дрехите си и при ръкостискане стискайте силно.